Juriştii lui Călinoiu refuză abuziv convocarea şedinţei de consiliu
„Apreciem că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru convocarea unei şedinţe extraordinare”. Acesta este punctul de vedere transmis în scris de juriştii Consiliului Judeţean Gorj, la solicitarea celor 18 consilieri judeţeni de la PNL, PDL şi PPDD, care au cerut convocarea unei şedinţe extraordinare pentru vineri, 13 iunie, pentru schimbarea majorităţii. Cristina Rădulea Zamfirescu – secretar juridic şi Costel Marcău – director Direcţia Juridică au susţinut în scris că respectivii consilieri nu puteau convoca şedinţă extraordinară, deoarece punctele de pe ordinea de zi se referă la organizare internă, nu la situaţii excepţionale, care nu suportă amânare. Juriştii lui Călinoiu au demonstrat astfel că nu au citit Regulamentul pe baza căruia funcţionează CJ Gorj, care arată clar că numai preşedintele poate convoca şedinţă ordinară, în timp ce consilierii pot convoca doar şedinţe extraordinare. Ori juriştii de la consiliul judeţean nu ştiu carte, ori îndeplinesc ordine ilegale, pentru care vor fi acuzaţi de abuz în serviciu, după cum a anunţat deja opoziţia.
Liderii opoziţiei susţin că şedinţa convocată pentru vineri este legală în ciuda punctului de vedere transmis de către juriştii Consiliului Judeţean. „Am primit pe mail un punct de vedere al Compartimentului Juridic semnat de secretarul judeţului, Cristina Rădulea Zamfirescu şi de către domnul director Marcău. E doar un punct de vedere. Acel punct de vedere, emis de secretarul judeţului, nu are legătură cu legea. Legea este foarte clară sub acest aspect. Caracterul extraordinar al şedinţei rezultă din faptul că este convocată de o treime dintre consilieri şi legea prevede ca atunci când o şedinţă este convocată de o treime din consilieri, şedinţa este extraordinară”, a declarat Dan Vâlceanu, liderul PDL Gorj. Şi Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinta PNL Gorj, este de aceeaşi părere. „Din punct de vedere al cerinţelor consilierilor judeţeni, eu cred că şedinţa de vineri este legală. Am fost în concordanţă cu Legea Administraţiei Publice Locale, am fost în concordanţă cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Judeţean Gorj. Convocarea trebuie făcută prin intermediul secretarului general al Consiliului Judeţean Gorj”, a declarat Mădălina Ciolocoi.
Regulamentul CJ Gorj contrazice juriştii
Punctul de vedere al juriştilor lui Ion Călinoiu este contrazis chiar de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Judeţean. Potrivit art. 32: „Consiliul Judeţean Gorj se întruneşte în şedinţă ordinară în fiecare lună, la convocarea preşedintelui consiliului judeţean, iar în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului (…)”. Acelaşi articol menţionează: „Convocarea Consiliului Judeţean Gorj se face în scris, prin intermediul secretarului judeţului, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor ordinare sau cu cel mult 3 zile înaintea celor extraordinare”.
Vâlceanu: Secretara judeţului, pasibilă de abuz în serviciu
Preşedintele PDL Gorj Dan Vâlceanu dă asigurări că şedinţa convocată de opoziţie pentru vineri va avea loc. „Şedinţa va avea loc. Repet, secretarul judeţului a emis doar un punct de vedere. Şedinţa avea loc, noi ne vom prezenta acolo şi o vom ţine. Cu privire la punctul de vedere al secretarului judeţului vom face şi noi o adresă prin care înştiinţăm despre caracterul extraordinar al şedinţei. Singura diferenţă practic între şedinţele extraordinare şi ordinare este aceea că acele ordinare sunt convocate numai de preşedinte, iar cele extraordinare pot fi convocate şi de o treime din consilieri”, a declarat Vâlceanu. În caz contrar, liderul PDL Gorj este decis să o acuze pe Cristina Rădulea Zamfirescu de abuz în serviciu. „Dacă şedinţa este boicotată chiar de către aparatul Consiliului Judeţean sau nu va fi convocată de secretarul judeţului, aşa cum prevede legea, atunci este susceptibil de abuz în serviciu”, a menţionat Dan Vâlceanu.
Secretarul judeţului nu se teme de acest lucru. „Am procedat similar ca în situaţia în care s-a cerut schimbarea Mădălinei Ciolocoi. Domnul preşedinte a cerut convocare unei şedinţe extraordinare, dar nu s-a putut convoca din aceste motive. Ca atare, şedinţa a fost una ordinară”, a declarat Cristina Rădulea Zamfirescu.
Răspunsul semnat de juriştii consiliului nu se bazează pe lege
Regulamentul consiliului arată că opoziţia are dreptate