Cum s-ar strâmba Brâncuşi la un „selfie” cu Ponta
Preşedintele Forţa Civică Gorj, Ion Săvoiu, a prezentat într-o scrisoare deschisă adresată premierului zece dovezi care arată „ nu doar indiferența, ci batjocura lui Victor Ponta față de Constantin Brâncuși și urmele de geniu lăsate de el în Gorj”. După ce l-a acuzat pe premier că îi place să se fotografieze cu marii campioni, Săvoiu îl întreabă: „V-ați întrebat vreodată, domnule Ponta, cum s-ar strâmba la dvs. Brâncuși dacă i-ați cere să faceți un “selfie”?”
Prima dovadă indicată de Săvoiu este legată de Muzeul Brâncuşi, promis de PSD şi Victor Ponta în mai multe campanii electorale, dar respins pentru a doua oară de Senat. „Potrivit stenogramelor publicate pe site-ul Senatului, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a susținut că proiectul este ilegal și că pentru înființarea unui muzeu este suficientă o hotărâre de guvern. Vedeți, domnule Ponta? Era atât de simplu, dacă v-ar fi păsat… La fel, Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat în ministerul Culturii, a declarat proiectul de lege ca fiind ilegal”, a arătat Săvoiu, care pune acest eşec şi pe lipsa de strategie a Gorjului pentru promovarea lui Brâncuşi.
Repatrierea osemintelor, un demers dement
Săvoiu susţine că promisiunea făcută de Ponta „unui aventurier pseudo-cultural, pe numele său Laurian Stănchescu”, că va susține aducerea în țară a osemintelor lui Brâncuși, este „un demers dement cap-coadă, pentru oricine are minime date de context”. „Deși s-au cheltuit bani publici, și nu puțini, ați eșuat în demersul repatrierii osemintelor, și cred că este singura “realizare” pentru care meritați felicitări”, a spus Săvoiu.
A treia dovadă a batjocurii, enunţată de Săvoiu, este „spălarea cu jet de apă sub presiune a operelor din piatră ale Ansamblului Brâncuși”, calificată drept o crimă culturală. „Este regretabil că vă lipsește minima decență de a face publice documentele redactate de comisia internațională de evaluare a traumelor suferite de Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor. Probabil că le-ați secretizat, ilegal, pentru a favoriza neînceperea urmăririi penale împotriva Iuliei Vână și a altor colegi din PSD, cercetați pentru distrugerea operelor lui Brâncuși”, se arată în document.
Săvoiu aminteşte şi faptul că Ponta a promis în octombrie 2013 că va aloca fonduri pentru remetalizarea Coloanei Infinitului, ceea ce încă nu s-a întâmplat. „La o simplă căutare pe google veți găsi și altă promisiune electorală a dvs. din 2012, aceea legată de refacerea casei părintești a lui Brâncuși, de la Hobița. Ați promis asta ca viitor deputat. Între timp, ați devenit premier, și ultimele bârne din casa în care a copilărit Brâncuși sunt din ce în ce mai putrede. Nu doar că n-ați mișcat un deget, dar din cale afară de deranjant este că nu vă pasă, domnule Ponta, nu vă pasă…”, continuă scrisoarea.
Ponta este acuzat că foloseşte operele lui Brâncuşi pe afişele electorale, dar nu a întreprins nici un demers pentru recuperarea drepturilor de imagine. Folosirea Casei Gănescu din centrul municipiului Târgu Jiu „pentru chefuri și întâmplări dintre cele mai intime”, deşi acolo a locuit Brâncuşi şi ar putea deveni loc de pelerinaj cultural, este un alt argument pentru batjocura practicată de autorităţi la adresa sculptorului.
Ion Săvoiu i-a cerut premierului Ponta un răspuns scris la cele sesizate.