Pungan de la PP-DD, ales vicepreşedinte al CJ Gorj în locul pesedistului Florescu
Social-democratul Ciprian Florescu a fost revocat vineri din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, locul său fiind ocupat de Marian Pungan de la PP-DD. Juriştii lui Ion Călinoiu susţin că şedinţa extraordinară convocată de opoziţie este ilegală. Noua majoritate a Consiliului Judeţean a schimbat vineri şi componenţa comisiilor de specialitate şi a ATOP. Proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei au votate cu unanimitate de voturi, toţi cei 18 consilieri PDL, PNL şi PP-DD au votat la unison, iar cei 15 de la PSD au lipsit. La câteva ore distanţă, conducerea locală PP-DD a fost dizolvată.
Moment istoric în Consiliul Judeţean Gorj! Vineri, opoziţia a întrunit cvorumul necesar pentru a ţine şedinţa de Consiliu, după ce în urmă cu o săptămână consilierii PDL, PNL şi PP-DD au lipsit de la şedinţa convocată de Ion Călinoiu pentru înlocuirea vicepreşedintelui liberal Mădălina Ciolocoi. În condiţiile în care şeful judeţului nu şi-a putut atinge scopul, opoziţia a reuşit să-l schimbe pe vicepreşedintele PSD, Ciprian Florescu. De la şedinţă au lipsit consilierii PSD, preşedintele Ion Călinoiu şi secretarul judeţului, Cristina Rădulea Zamfirescu. Şedinţa, condusă de Mădălina Ciolocoi, s-a putut desfăşura întrucât au fost prezenţi 18 din 33 de consilieri. Primul proiect aflat pe ordinea de zi a vizat revocarea din funcţie a lui Ciprian Florescu, proiectul trecând cu unanimitate de voturi. „Toţi cei 18 consilieri prezenţi au votat pentru revocarea din funcţie a lui Ciprian Florescu. Dumnealui îşi păstrează calitatea de consilier judeţean”, a precizat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinta Consiliului Judeţean. Opoziţia a venit pregătită cu urnă şi cabină de vot pentru a desemna un nou vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Propunerea pentru această funcţie a venit din partea grupului PP-DD, nominalizarea fiind Marian Pungan, care de altfel a fost votat de toţi consilierii opoziţiei.
Pungan, felicitat de consilieri
Noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a fost felicitat de către colegi, toţi savurând victoria împotriva PSD. „În felicit pe domnul Pungan şi vă felicit pe dumneavoastră pe toţi pentru că v-aţi ţinut de cuvânt şi aţi dat dovadă de seriozitate. Este ceva istoric. Niciodată în istoria Consiliului Judeţean Gorj nu s-a mai întâmplat aşa ceva”, a declarat Gheorghe Neaţă, consilier PP-DD.
La rândul său, Dan Vâlceanu a spus că acesta este doar începutul unui drum greu. „Este într-adevăr un moment istoric. Cuvântul şi onoarea consilierilor au venit ca o recunoştinţă a votului şi încrederii cetăţenilor. Trebuie să ne batem zi de zi pentru respectarea legii în judeţul Gorj pentru că aţi văzut că se fac o serie întreagă de abuzuri”, a declarat Dan Vâlceanu.
Şi liberalii au promis că nu se vor întoarce din drum. „Este o dovadă în plus că noi, cei 18 consilieri, putem asigura o altă viaţă Consiliului Judeţean, Odată pornind la drum, nu cred că vreunul dintre noi se va întoarce”, a precizat Gheorghe Orzan, vicepreşedinte PNL. Şi Mădălina Ciolocoi şi-a felicitat colegii pentru coeziunea şi seriozitatea de care au dat dovadă.
Secretarul judeţului refuză contrasemnarea hotărârilor
Hotărârile aprobate în şedinţa de vineri au fost semnate de Mădălina Ciolocoi, urmând să fie contrasemnate de Cristina Rădulea Zamfirescu. Secretarul judeţului spune că nu va contrasemna hotărârile întrucât şedinţa a fost ilegală. „Nu comentez în nici un fel ce s-a întâmplat. Punctul meu de vedere, punctul de vedere legal este că şedinţa nu a fost convocată. Astfel, proiectele de hotărâre adoptate într-o şedinţă neconvocată sunt inexistente, nu se bucură de prezumţia de legalitate. Noi nu suntem obligaţi să demonstrăm că nu este legală pentru că din start nu se bucură de această prezumţie şi nu se aplică. Voi contrasemna o astfel de hotărâre într-o şedinţă ordinară. Ar fi absolut legal. Am toate motivele legale pentru care n-aş putea să contrasemnez o astfel de hotărâre”, a declarat Cristina Rădulea Zamfirescu.
Liderul PNL Gorj a declarat, după şedinţă, că secretarul judeţului a primit ordin politic să nu contrasemneze hotărârile. „Prezenţa mea aici se datorează invitaţiei consilierilor judeţeni de a participa la această şedinţă. Vreau să vă spun că am consultat mai mulţi colegi din ţară, iar această şedinţă este una legală întrucât a fost convocată de o treime din numărul consilierilor. În ceea ce o priveşte pe Cristina Rădulea Zamfirescu, aceasta a primit ordin politic de a nu contrasemna hotărârile, însă se face pasibilă de abuz în serviciu”, a declarat Dian Popescu. Secretarul judeţului spune că opoziţia va trebui să-şi demonstreze acuzaţiile. „Aş fi făcut un abuz în serviciu dacă aş fi convocat şedinţa extraordinară când a fost solicitată de prima treime, iar acum n-aş fi convocat-o deşi avea acelaşi obiect. Dorinţa mea este aceea de a nu se face presiuni asupra secretarului, asupra aparatului de specialitate, să ne lase să lucrăm pentru că noi răspundem pentru legalitate, iar noi am fost imparţiali şi consecvenţi. Să demonstreze intenţia”, a precizat Cristina Rădulea Zamfirescu.
Ciprian Florescu se vrea în continuare vicepreşedinte
Ciprian Florescu ţine cu dinţii de scaunul de vicepreşedinte şi spune că hotărârile adoptate vineri nu vor produce efecte. „Sunt extrem de amuzat, dar în aceeaşi măsură şi îngrijorat. Văd că sunt oameni care se joacă cu legea, cu instituţiile publice, iar asta deranjează. Un lider, Dan Vâlceanu, a reuşit să păcălească atâţia oameni cu capul pe umeri şi să vină să-şi bată joc de ceea ce înseamnă legislaţia unui stat democratic. După părerea mea şi a juriştilor, şedinţa opoziţiei, a fost o întâlnire politică fără efecte în ceea ce priveşte structura Consiliului Judeţean”, a declarat Ciprian.
Acesta a mai precizat că Dan Vâlceanu se joacă de-a liderul a trei partide. „Nu are cum să producă efecte atâta timp cât această şedinţă nu beneficiază nici măcar de prezenţa principalilor actori: preşedintele Consiliului Judeţean, secretarul judeţului, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean. În plus, nici un consilier judeţean PSD nu a fost înştiinţat printr-un convocator de existenţa unei astfel de şedinţe, dar probabil lui Dan Vâlceanu îi este suficient să se joace de a liderul a trei partide şi să simuleze o şedinţă de consiliul în care crede că poate schimba după bunul lui plac ceea ce vrea el”, a menţionat Florescu. La rândul său, Dan Vâlceanu spune că Ciprian Florescu nu mai are nici un fel de autoritate. „În momentul de faţă, domnul Pungan este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, iar Ciprian Florescu este nelegitim. Nu mai are autoritate decât la dumnealui acasă”, a declarat Vâlceanu.
ŢINTĂ
Ciprian Florescu crede că este ţinta PDL. „Dan Vâlceanu, Gheorghe Grivei, Puiu Diaconescu, toţi făcând parte din aceeaşi familie, indiferent că e vorba de legături de sânge sau spirituale au făcut din mine o ţintă predilectă, nu am cunoştinţă de ce, însă le transmit că pot să latre şi să muşte cât vor, sunt tăbăcit şi nu mă afectează. M-ar afecta dacă activitatea mi-ar fi criticată de oameni de valoare, nu de trei oameni de calibrul lor”, a declarat Florescu.
REPREZENTARE
Dan Vâlceanu a cerut Mădălinei Ciolocoi să consemneze în procesul verbal faptul că la şedinţa de Consiliu Judeţean, Instituţia Prefectului a fost reprezentată de Corina Belteu, purtătorul de cuvânt. Asta pentru că Belteu a fost în sală pe timpul şedinţei. Corina Belteu a refuzat invitaţia de a sta la masa consilierilor pe motivul că nu face altceva decât să supravegheze ca lucrurile să se desfăşoare în bune condiţii în Sala Maură.
COMISII
În şedinţa de vineri, opoziţia a schimbat componenţa comisiilor de specialitate şi a ATOP. Pentru comisiile de specialitate s-au aprobat doar membrii din partea opoziţiei, rămânând ca social-democraţi să facă nominalizări pentru locurile distribuite în şedinţele următoare. În ceea ce priveşte componenţa ATOP, aceasta s-a modificat în sensul că au fost înlocuiţi cinci social-democraţi. Este vorba despre: Alecu Drăgoi, Elvira Şarapatin, Gheorghe Milosteanu, Maria Dumitraşcu şi Valentin Popa. În locul acestora au intrat: Victor Banţa, Gheorghe Novac, Gheorghe Neaţă, Petre Nanu şi Gheorghe Mitescu.
IRONIE
Vicepreşedintele demis, Ciprian Florescu, l-a asemănat pe Marian Pungan de la PP-DD cu Mircea Geoană, care s-a văzut la Cotroceni doar pentru o noapte, în 2009. Dian Popescu spune că Florescu ar trebui tras la răspundere de PSD pentru ironia sa. „Ciprian Florescu ar trebui tras la răspundere pentru că îl ia la caterincă, să spun aşa, chiar pe fostul şef preşedinte al PSD, fostul candidat social-democrat la funcţia de preşedinte al ţării”, spune Dian Popescu.
DIZOLVARE
La câteva ore după ce PP-DD a obţinut în Gorj postul de vicepreşedinte, conducerea locală a fost dizolvată, comunicarea venind vineri după-amiaza prin e-mail. Niculina Mocioi a fost înlocuită din funcţia de preşedinte PP-DD Gorj cu Diana Voiculescu, prim-vicepreşedinte la nivel central.