Mobilier vechi de un secol, pus în valoare la şcoala din Novaci

Tradiţiile şi obiceiurile şi-au pus amprenta asupra oraşului Novaci. Încă de pe băncile şcolii cei mai mici dintre novăceni sunt îndemnaţi să nu-şi uite originea. Costume populare vechi sunt expuse pe holurile Şcolii Gimnaziale Novaci alături de tablouri şi fotografii care fac trimitere la ocupaţia de bază a localnicilor şi anume oieritul. Deşi este dotată cu echipamente informatice moderne, şcoala încă mai păstrează în clase mobilierul pe care au învăţat novăcenii în urmă cu aproape un secol.

Profesorii care predau la Şcoala Gimnazială Novaci stau tot la aceleaşi catedre la care stăteau şi dascălii în urmă cu aproape o sută de ani. Catedre, dulapuri şi bănci din lemn masiv, confecţionate în anul 1926, dau un farmec aparte Şcolii Gimnaziale din Novaci. Mobilierul vechi a fost recondiţionat şi pus în valoare chiar de către localnicii care se ocupau cu prelucrarea lemnului.

Conducerea unităţii de învăţământ spune că nu va renunţa la niciodată la mobilierul vechi în favoarea altuia nou, indiferent de inovaţiile care vor apărea în materie de mobilă. „Mobilierul vechi, din anul 1926, este cartea noastră de vizită. Suntem o şcoală veche, cu tradiţie, iar acest mobilier ne reprezintă zona. Prelucrarea lemnului şi oieritul au fost ocupaţiile de bază ale novăcenilor. Mobilierul a fost recondiţionat de maestrul Ciorogaru, un sculptor local. Pe dulapurile de pe hol, pe canapelele din cancelarie şi pe încă patru catedre este inscripţionat anul şi se vede foarte bine. Avem calculatoare şi aparatură informatică sofisticată, însă nu vom renunţa la mobilierul vechi. Pentru profesorii şcolii din Novaci este o mândrie faptul că predau la aceleaşi catedre la care stăteau şi strămoşii noştri dascăli”, a declarat Elena Basarabă, directoarea Şcolii Gimnaziale Novaci.

Nici copiii nu sunt lăsaţi să-şi uite originile. Pe holurile şcolii sunt expuse costume populare vechi şi obiecte artizanale. Novăcenii încă mai merg în colindat îmbrăcaţi în costume tradiţionale. „Şcoala promovează tradiţiile în rândul tinerilor novăceni. Fără ele am fi mult mai goi, porturile populare sunt dovada existenţei noastre. Ca atare, trebuie transmise mai departe urmaşilor. Sunt copii şi tineri care merg la colindat îmbrăcaţi în costume populare, iar asta ne diferenţiază de celelalte zone ale judeţului”, a mai precizat Elena Basarabă.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: