Drama unui fost jurnalist gorjean, imobilizat la pat
Nicolae Giorgi (Camacio), în vârstă de 60 de ani, din Leleşti, fost jurnalist la Gorjeanul, trece prin momente grele după ce a suferit un accident vascular ce a condus la o semipareză. Şi cum situaţia nu era deja destul de complicată, în urmă cu nici două săptămâni a fost victima unui accident rutier ce l-a imobilizat la pat. Singurul său sprijin este mama în vârstă de aproape 92 de ani, care îi dă să mănânce şi îl îngrijeşte. Cei doi trăiesc într-o căsuţă cu două camere, iar singurul lor venit este pensia bătrânei ce nu depăşeşte 360 de lei. Bătrâna este la capătul puterilor şi ar vrea ca de fiul său să se îngrijească instituţiile statului, numai că acesta nu este primit în niciun centru deoarece nu şi-a făcut actele necesare.
Situaţia s-a înrăutăţit pentru Nicolae Giorgi în urmă cu patru ani când în urma unui accident vascular a rămas cu semipareză pe partea stângă. Bărbatul nu mai lucra la acea vreme şi nimeni nu l-a sprijinit cât să-şi poată perfecta actele pentru a se pensiona pe caz de boală. În urmă cu două săptămâni, un alt necaz s-a abătut asupra sa. În timp ce mergea la nişte rude, la Bârseşti, a fost accidentat de o maşină, după ce s-a aplecat să ridice bastonul în care se sprijinea şi care-i căzuse pe carosabil. După o săptămână de spitalizare, bărbatul a fost adus acasă. Are piciorul stâng în gips şi este imobilizat la pat. De el are grijă mama sa, Domnica Marcoci, o bătrânică trecută de 90 de ani, care abia mai poate avea grijă de propria persoană, dar şi de fiul său imobilizat la pat. Cei doi locuiesc în Leleşti, chiar în apropierea locuinţei deputatului PSD Vasile Popeangă, într-o căsuţă mică şi modestă. Trăiesc din pensia bătrânei, care acum trebuie să-i cumpere şi medicamentele necesare, dar şi pampers, dat fiind faptul că este imobilizat la pat, iar în casă nu există un grup sanitar.
Nicolae Giorgi înţelege că a devenit o povară greu de dus de bătrâna sa mamă şi spune că şi-ar dori ca autorităţile să-l ia în grija lor. „Am avut un accident vascular cerebral şi nu mai am forţă în mână şi în picior. Am vrut să merg pe la cineva la Bârseşti, la Slobozia, şi am fost lovit de o maşină. De atunci stau aici în pat şi mama mea, de 91 de ani, mă spală, mă schimbă, îmi dă să mănânc. O mai ajută vecinii să mă schimbe, că nu poate singură. Avem nevoie de sprijin, bani nu sunt pentru medicamente, eu nu am niciun venit. Mama nu mai poate să aibă grijă de mine, ce să facă şi ea, săraca? Aş vrea să ne ajute autorităţile să merg într-un centru, la un azil, unde să fiu îngrijit”, a spus Nicolae Giorgi.
Nu mai poate să facă faţă
Bătrâna spune că nu mai are putere să-l îngrijească în continuare pe fiul său, dar nici resurse financiare. Pensia mică pe care o are abia îi ajunge să-şi cumpere pâinea de zi cu zi şi să-şi achite din facturile la utilităţi. „Este greu. Eu nu pot să-l ridic să-l spăl. Chem lumea din sat să mă ajute. Nu mai pot, am căzut în curte zilele trecute, abia m-am ridicat. Vara trecută am săpat, am muncit, acum nu mai pot. De când cu accidentul nici nu îmi mai vine să mănânc. Când îmi pun să mănânc mă scapă plânsul. Rude nu avem pe aici să ne ajute, pensia de la CAP e mică, medicamente trebuie. Să-l ducă la un azil, să ne ajute autorităţile. Nu am putut să-l scot la pensie pe caz de boală că nu a avut cine să umble”, a spus Domnica Marcoci.
Trebuie să-şi ia certificat de handicap
Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a spus că nu poate să-l interneze pe bărbat într-un centru de îngrijiri fără certificat de handicap. Directorul DGASPC Gorj, Dumitru Cotruna, a spus că va face demersurile necesare astfel încât să obţină documentul cât mai repede. Pentru asta autorităţile locale vor trebui să îl ajute pe Nicolae Giorgi să-şi perfecteze documentele necesare. Va trebui să ia o trimitere de la medicul de familie cu care va merge mai departe la medicii specialişti care vor întocmi referate din care să rezulte un diagnostic. ”Fără certificat de handicap nu pot să-l internez într-un centru. Nu ştiu de ce comunitatea locală nu a făcut demersurile până acum. Dacă primăria se ocupă de obţinerea documentelor, îl pot sprijini să urgenteze, să nu îl programeze peste 2-3 săptămâni la evaluare, să-l evalueze urgent. Dacă se implică şi primăria şi noi, în maxim o săptămână rezolvăm. Locuri avem, nu e problemă. Din partea noastră are tot sprijinul”, a spus directorul Dumitru Cotruna.
Viceprimarul din Leleşti, Laurenţiu Turcilă, a spus că va face tot ceea ce este nevoie ca să-l sprijine pe Nicolae Giorgi şi pe mama sa.