Copiii care nu ştiu că există Moş Crăciun. Să-i ajutăm!
Lavinia, Andrei şi Darius – trei fraţi care cresc într-o familie săracă din Băleşti. Atât de săracă, încât cei mici nu s-au gândit niciodată cum ar fi să-i ceară ceva lui Moş Crăciun. Atunci când ştii că lemnele sunt pe terminate şi nici nu a început bine iarna sau că sunt seri în care te culci nemâncat, pentru că nu au mai fost bani de pâine, pare ciudat să te întrebe cineva „Ce vrei să îţi aducă Moş Crăciun?”. Mai ales dacă nu te-a întrebat nimeni până la 12-13 ani. Mai mulţi cititori ai ziarului Pandurul au sunat la redacţia şi ne-au cerut să îi ajutăm şi în acest an să fie „moşi” pentru copiii săraci. Dacă vreţi să oferiţi hăinuţe, dulciuri şi jucării copiilor care nu l-au cunoscut pe Moş Crăciun vă aşteptăm în cursul acestei săptămâni la sediul redacţiei din Târgu Jiu, str. Unirii, nr. 36.
Lavinia are 13 ani, iar Andrei 12. Ambii sunt în clasa a V-a. Puteau avea o viaţă mai bună, dar acum zece ani au rămas orfani de tată, care a fost ucis de o rudă apropiată ce suferea de o boală psihică. Mama lor, Simona Ionaşcu, face tot ce este omeneşte posibil pentru a-i creşte frumos atât pe ei, cât şi pe frăţiorul cel mic, Darius, copil dintr-o altă relaţie, nerecunoscut de tată. Simona şi cei trei copii locuiesc în aceeaşi casă cu bunica şi unchiul bolnav.
„Moş Crăciun nu a venit niciodată la noi”
Lavinia avea trei ani când i-a murit tatăl. Deşi au trecut 10 ani de atunci, fetiţa a rămas cu sechele emoţionale. La 13 ani este abia în clasa a V-a, colegă cu fratele ei Andrei, de 12 ani, un băiat isteţ căruia îi place să înveţe. Are note mari şi a înţeles că învăţătura îl va ajuta când va fi mare să îşi depăşească condiţia socială. Andrei este deja „bărbatul” familiei şi are grijă de fratele cel mic, Darius, care are trei anişori, atunci când mama pleacă la muncă în sat sau în pădure după lemne.
Copiilor le este greu să spună ce vor de la Moş Crăciun. Nu au jucării, nu primesc dulciuri, nu au nici măcar haine pentru şcoală. Nu au văzut niciodată desene animate la televizor pentru că nu au cablu tv. Despre magia sărbătorilor de Crăciun micuţii nu ştiu mai nimic, nu ştiu ce înseamnă să vină Moş Crăciun cu daruri, nu au avut niciodată brad împodobit. „Moş Crăciun nu a venit niciodată la noi. Mama ne-a mai cumpărat câteodată banane şi portocale. Nu-mi doresc nimic, vreau doar să am caiete şi rechizite la şcoală. I-am spus mamei că îmi doresc cel mai tare o minge de fotbal”, a spus cu ochii în lacrimi Andrei Ionaşcu, băiatul cel mijlociu.
Adună PET-uri pentru a face rost de bani
Copiii familiei Ionaşcu nu aşteaptă Crăciunul cu gândul la cadouri. Strâng sticle de plastic pe care mama lor să poată lua câţiva bănuţi, pentru a avea ce mânca încă o zi. Mama se uită cu groază că lemnele sunt pe sfârşite, iar iarna este abia la început. Când nu găseşte nimic de lucru, merge la pădure pentru a lua o spinare de lemne. Şi butelia s-a terminat, dar nu a avut bani să o încarce. „Îmi doresc să le schimb viaţa, să le schimb viitorul, să găsesc oameni care să mă ajute. Copiii sunt cuminţi, băiatul învaţă foarte bine. Îmi doresc să fac mai multe pentru ei, dar situaţia este care este”, spune femeia cu lacrimi în ochi.
Merge la şcoală în trening, deşi e iarnă
Andrei îşi doreşte doar o minge de fotbal, dar are nevoie de mult mai mult. Îi place şcoala, nu lipseşte niciodată, deşi nu are geacă sau ghete. Merge la şcoală într-un trening primit cadou de la vecini.
Mama Simona Ionaşcu povesteşte că nu a avut niciodată bani să le cumpere micuţilor hăinuţe sau încălţăminte, aceştia purtând îmbrăcămintea dăruită de vecini. „Toate greutăţile sunt pe umerii mei. Tatăl celor doi copii mai mari a murit acum zece ani, iar eu stau în casă cu mama şi fratele meu. Am fost o perioadă angajată, dar nu am avut bani să plătesc transportul până la locul de muncă şi a trebuit să renunţ. Mă duc şi aduc lemne cu spinarea din pădure ca să am cu ce să-i încălzesc pe copii. Abia reuşesc să-mi plătesc datoriile, nu-mi mai rămân bani să le cumpăr şi haine sau încălţăminte. Nu avem geamuri la cameră, nu m-a ajutat nimeni. Nu-mi doresc decât să am ce să le pun pe masă şi să fie sănătoşi”, a spus mama, Simona Ionaşcu.
DONAŢII
Cititorii ziarului Pandurul ne-au cerut să facem împreună şi anul acesta o campanie pentru a-i ajuta pe cei mici. Anul trecut, darurile aduse de cititori la sediul redacţiei au fost atât de multe, încât am reuşit să aducem bucuria sărbătorilor în sufletele a peste o sută de copii. Vă aşteptăm şi acum la sediul redacţiei pentru ca împreună să-i facem pe copii să zâmbească.