Autorităţile locale vor să pună taxă pe iluminatul public
Administraţia locală din Alimpeşti intenţionează să pună o taxă pe iluminatul stradal. Primăriţa Elena Mosor spune că numai aşa poate garanta cetăţenilor iluminarea străzilor în fiecare noapte. Pentru că nu toţi consilierii locali au fost de acord cu iniţiativa primăriţei, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Consiliu Local şi cetăţenii sunt invitaţi să spună dacă sunt sau nu de acord cu acest nou bir. Dacă la şedinţa de luna aceasta proiectul va fi aprobat de consilierii locali, cetăţenii vor trebui să plătească 50 de lei anual.
Şefa comunei Alimpeşti, Elena Mosor, motivează iniţiativa de a pune taxă pe iluminatul public prin faptul că facturile la curent sunt prea mari, asta pentru că linia de electricitate se întinde pe câţiva kilometri. Mosor spune că s-a gândit chiar să angajeze un paznic care să asigure siguranţa cetăţenilor însă a găsit mai viabilă varianta de a pune această taxă cât să poată asigura iluminatul în fiecare noapte. „Studiem posibilitatea asta ca să nu mai oprim iluminatul. Oamenii sunt de acord cu aşa ceva, că doar nu cerem o taxă cât să-i îngropăm. Am zis un 50 de lei pe an de gospodărie. Să vedem, acum consultăm populaţia, decât să plătim un paznic care e nu eficient pentru că nu poate să păzească 23 km cât ar fi el de vigilent, măcar să avem un iluminat public bine pus la punct şi ar fi mai eficient decât ar plăti oamenii pază. Oricum nu vor plăti şi pază, şi iluminat. Din ce am discutat cu oamenii sunt de acord cu iluminatul şi nu cu paza”, a declarat primăriţa Elena Mosor.
Ce spun consilierii
Iniţiativa primăriţei a enervat la culme unii consilieri, în special pe Leonida Belgher, care de mult i-a declarat război şefei comunei. Pe principiul că oricum iluminatul stradal este plătit din taxele şi impozitele suportate de cetăţeni, Belgher nici nu vrea să audă de aşa ceva. „A îndrăznit să vină în faţa Consiliului Local să mai pună taxa asta pentru iluminat public că nu are bani din buget. Păi despre ce vorbim? În condiţiile în care se asigură din bugetul comunei, din impozitele care le plătesc oamenii. I-a pus pe consilierii de la PSD să strângă semnături de la cetăţenii dacă vor să dea taxa. Nu ştiu cine va fi de acord cu aşa ceva. Eu unul nu sunt de acord şi nu voi vota acest lucru”, a comentat consilierul Leonida Belgher.
Primăriţa a mai spus că oricum grosul tot din bugetul local va fi plătit. „Proiectul a fost amânat în şedinţa de Consiliu Local. Dacă nu punem taxa nu avem decât să lăsăm curent temporar că nu se poate. Dacă nu putem să plătim iluminatul ne debranşează şi clădirile, şi şcolile, şi tot. Cheltuielile cu iluminatul se ridică în jurul a 10.000 lei lunar. Oricum noi nu încasăm atât, având în vedere vreo 700 de gospodării cu 50 de lei pe an sunt vreo 35.000 lei, la noi e ca zero. Cu ce mai punem din buget, aşa ne-am gândit şi nu cred că ne-am gândit greşit. Nu suntem numai noi care ne-am gândit la aşa ceva, e comuna Alunu lângă noi care a procedat la fel”, a mai spus primăriţa Elena Mosor.