Expunerea la lumina solară, esențială pentru sănătate

A venit primăvara și, mai ales pentru cei mici, este bine să stea cât mai mult timp afară. Aţi auzit mereu în ultimul timp de Vitamina D şi faptul că aceasta ar lipsi mai ales copiilor. Lumina solară stimulează sinteza vitaminei D3 care acționează ca regulator pentru numeroase funcții ale organismului. De aceea nu e recomandat să dați copiilor medicamente, ci mai simplu e să stea cât mai mult timp la soare.

O expunere constantă la lumina solară asigură un flux de biofotoni în organism, aceștia având un rol esențial în energizarea celulelelor, stimularea producției de vitamina D3, întărirea sistemului imunitar și prevenirea bolilor cronice.

Lumina este o componentă esențială a vieții, așa cum sunt aerul sau apa. Pentru oameni e foarte greu să trăiască în peşteri, de exemplu, unde nu e lumină solară. Oamenii sunt considerate a fi ființe fotobiotice, în sensul că depind de capacitatea stimulatoare a luminii pentru producerea de energie vie și funcționarea corectă a organismului. Cu cât expunerea la lumină este mai îndelungată, cu atât sănătatea fiecăruia va fi mai bună.

Conform studiilor științifice, organismul uman acționează la fel ca o plantă verde în ce privește colectarea energiei fotonilor proveniți de la soare, pe care îi asimilează prin intermediul ochilor sau a pielii. Acești biofotoni reglează sistemul imunitar și procesele chimice din creier, coordonând comunicarea între toate cele 75 de trilioane de celule ale corpului. De asemenea, ei stimulează sinteza vitaminei D3 care acționează ca regulator pentru numeroase funcții ale organismului.

O expunere insuficientă la lumină afectează ritmul circadian, de care depind la rândul lor apetitul, digestia, imunitatea, producția de energie, starea psihică, somnul sau libidoul.

La fel ca și malnutriția, mal-iluminarea este una dintre sursele majore de disfuncționalități în organism. De aceea, expunerea la soare este – la fel ca și o alimentație bogată în legume, ierburi sau fructe – esențială pentru sănătate.

Radiația ultravioletă din lumina solară stimulează de asemenea producția de vitamina D activă, a cărei deficiență este asociată cu riscul apariției cancerului, a bolilor cardiovasculare, inflamațiilor sau o imunitate scăzută. Majoritatea locuitorilor din orașele moderne aglomerate suferă din cauza lipsei vitaminei D, în principal din cauza unei expuneri insuficiente la soare. De aceea este recomandat ca măcar în week-end să părăsim oraşele măcar pentru câteva ore de stat la soare.

Vizualizări: 833

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: