Mitropolia Olteniei reia concursurile pentru ocuparea posturilor de preoți din județ

Mitropolia Olteniei se confruntă cu o lipsă semnificativă de preoți în șase parohii din județ, determinând autoritățile bisericești să reia procedurile de concurs pentru ocuparea acestor posturi vacante. Concursul organizat în luna mai nu a avut succes, astfel încât Mitropolia a decis să ofere o nouă șansă candidaților în această lună.

Posturile vacante pentru preoți au fost scoase din nou la concurs în bisericile din subordinea Protoieriilor Craiova Nord, Craiova Sud, Băilești, Târgu Jiu Nord, Târgu Jiu Sud și Târgu-Cărbunești. Cele șase posturi disponibile în parohiile creștin-ortodoxe din Gorj necesită ocupare imediată.

Conform anunțului făcut de Mitropolia Olteniei, în urma ședinței Permanenţei Consiliului Eparhial al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei din data de 31 mai 2024, s-a decis prelungirea perioadei de depunere a dosarelor pentru următoarele posturi clericale vacante:

Protoieria Târgu Jiu Nord: Parohia „Izvorul Tămăduirii” (600 de familii, categoria I B) și Parohia Glogova (210 familii, categoria II B);
Protoieria Târgu Jiu Sud: Parohia Ohaba Jiu (180 de familii, categoria III B) și Parohia Menții din Dos (200 de familii, categoria III B);
Protoieria Târgu Cărbunești: Parohia Roșia de Amaradia (350 de familii, categoria I C) și Parohia Costești (120 de familii, categoria III C).
Candidaţii care îndeplinesc condiţiile de participare la concurs pot depune dosarele la Sectorul Administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei până la data de 27 iunie 2024.

Conform art. 124, alin. (1) din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, preoții pentru parohiile din mediul urban (municipii și orașe) se numesc prin concurs dintre doctorii, absolvenții de masterat și licențiații în teologie, care trebuie să aibă minimum 5 ani vechime în cler și să promoveze examenul de selecționare.

În mediul rural (comune și sate), conform art. 124, alin. (2) din același statut, preoții și diaconii se numesc prin concurs dintre absolvenții de masterat și licențiații în teologie care au promovat examenul de capacitate preoțească. Preoții care solicită transferul trebuie să aibă cel puțin 5 ani de la numire sau de la ultimul transfer.
 
 

Vizualizări: 1,626

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: