Un nou val de praf saharian a ajuns în România!
Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că o masă de aer încărcată cu praf saharian se află deasupra României. Fenomenul a debutat începând de sâmbătă, de la prânz, și va continua până în a doua parte a zilei de luni.
Canicula nu a venit singură în România ci însoțită de un nou val de praf saharian care a ajuns deja de sâmbătă deasupra țării noastre.
„În perioada 22 iunie ora 12 – 24 iunie ora 12, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, se arată într-un comunicat al Administrației Naționale de Meteorologie.
Potrivit ANM, depunerile de prag saharian vor fi vizibile în special în zonele în care va și ploua. „Depunerile de praf vor putea fi observate îndeosebi în zonele și în intervalele în care va ploua. Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni (22 – 24 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. Din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de țară”, mai precizează specialiștii ANM.
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” a vorbit despre cum ne poate afecta praful saharian. Medicul a declarat pentru Digi24 că cele mai afectate persoane de această avertizare de praf saharian sunt pacienții cu probleme respiratorii, pentru care varianta cea mai bună pentru a preveni neplăcerile ar fi să rămână în casă.
Medicul le recomandă celor cu probleme respiratorii care trebuie să părăsească domiciliul să utilizeze „în plus medicația pe care fiecare pacient o are recomandată de medicul specialist”.
„Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului au riscul de a avea simptome când se produce un astfel de fenomen. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări făcute de specialiști. Dacă nu au încotro și activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic”, a spus medicul Beatrice Mahler.
Masca nu este neapărat o soluție pentru că particulele de praf sunt foarte fine. Ce e important e să avem o toaletă corectă a căilor nazale, a mai spus medicul.