Ministrul Korodi vorbeşte de mafia pădurilor! Prefectul Văcaru: Este dezinformare!

Ministrul mediului Attila Korodi a vorbit din nou ieri despre defrișările ilegale de păduri, care au dus la inundaţiile din iulie, menţionând că acestea sunt făcute de „organizații mafiote”. Corpul de control al ministerului a constatat nereguli grave în zona Novaci, unde exploataţiile forestiere şi balastierele nu au avut autorizaţiile necesare. Prefectul de Gorj Alin Văcaru nu susţine concluziile controlului făcut de minister. „Este o dezinformare din punctul meu de vedere şi o să vedeţi că în raportul final va fi că nu s-a exploatat ilegal în Gorj”, a precizat Alin Văcaru.

Prefectul Alin Văcaru va dispune efectuarea de controale pentru a arăta că nu s-a exploatat ilegal masă lemnoasă. Asta după ce Corpul de Control al Ministerului Mediului stabilit că inundaţiile s-au produs din cauza defrişărilor ilegale. „Voi emite un ordin de prefect şi voi desemna o comisie mixtă formată din cei de la Direcţia Antifraudă, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, ITRSV, Direcţia Silvică, pentru a verifica toate firmele care exploatează masă lemnoasă. O să facem aceste verificări pentru că eu sunt convins că inundaţiile nu au avut loc din cauza defrişărilor. Sunt binevenite aceste controale, pentru că, din păcate, cu toate că se exploatează conform amenajamentelor, nu se exploatează în regimul silvic şi foarte multe lemne sunt depozitate pe marginea apelor”, a declarat Alin Văcaru.

Prefectul de Gorj consideră că Ministerul Mediului dezinformează opinia publică. „Am văzut acel raport în presă, m-aş fi aşteptat să îl primesc şi eu la Prefectură. În raport spune clar că în prima săptămână s-au verificat documentele, urmând ca apoi să se meargă pe teren. Singurul impediment pe care l-au invocat dumnealor e că firmele nu au avut aviz de la mediu şi tot ce s-a exploatat s-a făcut conform contractelor Direcţiei Silvice. Este o dezinformare din punctul meu de vedere şi o să vedeţi că în raportul final va fi că nu s-a exploatat ilegal în Gorj”, a mai precizat Alin Văcaru.

Korodi: Creşte nervozitatea celor care se ocupă cu aşa ceva

Ministrul mediului Attila Korodi a spus ieri că defrișările ilegale de păduri sunt făcute de "organizații mafiote". "Soluția este să urmărim traseul lemnului, transportul acestuia”, a explicat ministrul. "Foarte multe transporturi ilegale au fost făcute prin acoperirea cu hârtii doveditoare, dar dacă vom înregistra online orice tăiere, atunci vom putea urmări mai ușor "trasabilitatea" masei lemnoase", a spus ministrul Korodi. El susține că autoritățile au luat deciziile corecte pentru combaterea tăierilor ilegale, și că acest fapt ar fi vizibil prin "nervozitatea tot mai mare a celor ce se ocupă cu așa ceva". Intervenția ministrului Korodi a fost făcută în cadrul emisiunii Probleme la zi, difuzată la Radio România Actualități în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 13.20.

Exploatări forestiere, fără aviz de mediu

Corpul de Control al Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice Attila Korodi a publicat la jumătatea lunii august concluziile verificării de la Gorj, după inundaţiile grave de la Novaci.

Controlul a vizat documente din perioada 2011-2014. La Novaci s-a constat că mai multe societăţi comerciale desfăşoară activităţi de exploatare forestieră, dar nu deţin autorizaţie de mediu pentru această activitate. Pe raza Ocolului Silvic Polovragi aceste firme au exploatat o cantitate totală de 8.183 metri cubi, 4 societăţi pe raza Ocolului Silvic Novaci cu o cantitate de 8.395 metri cubi şi 4 societăţi aferente Ocolului Silvic Buila unde s-au exploatat 9.334,9 metri cubi.

În plus, ancheta Corpului de Control al Ministrului a relevat nereguli în activitatea de autorizare a exploatărilor forestiere, derulată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj. Astfel, APM Gorj a emis autorizaţii de mediu pentru exploatări forestiere în arii naturale protejate (Situri Natura 2000) fără a se fi obţinut avizul administratorului sau custodelui ariei. Totodată au fost eliberate sau revizuite autorizaţii de mediu pentru desfăşurarea activităţii de exploatare forestieră deşi masa lemnoasă supusă avizării fusese recoltată anterior (ex: au fost eliberate autorizaţii de mediu în anul 2014 pentru exploatări de masă lemnoasă efectuată cu un an înainte).

”Urmează o a doua etapă, în care Corpul de Control va verifica efectiv în teren dacă aceste exploatări sunt conforme cu realitatea”, a declarat la acea vreme Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: