Jaful Şova: Episodul CE Turceni – Electrica
Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” a căpuşat complexurile energetice Turceni şi Rovinari prin mai multe metode în perioada 2007-2008, dezvăluite acum de procurorii anticorupţie. Casa Şova, care tocmai îl cooptase pe Victor Ponta ca senior partner, a obţinut un folos necuvenit, spun procurorii, dintr-un contract de asistenţă juridică pentru stingerea unui litigiu între două companii de stat – CE Turceni şi Electrica – aparţinând chiar de acelaşi minister al Economiei.
Astfel, la 22 martie 2007, CE Turceni factura către Electrica suma de 68.222.761 RON ca penalităţi pentru întârzieri la plata energiei cumpărate în perioada 01.04.2004 – 31.12.2006. La acea vreme, politicienii de la PSD îl atacau puternic în presă pe directorul Dumitru Ilinca de la CE Turceni, susţinând că acesta ar fi făcut o factură fictivă, care să îi creeze societăţii un profit artificial. În fapt, pesediştii pregăteau terenul pentru tunul pe care dorea să îl dea casa de avocatură a lui Dan Şova şi Victor Ponta. Mai întâi, l-au schimbat din funcţie pe Ilinca.
Timp de câteva luni, între cele două companii de stat se poartă corespondenţă în care Electrica nu recunoaşte suma, CE Turceni vine cu acte doveditoare, Electrica refuză factura la plată.
Pe 1 noiembrie 2007, CE Turceni semnează un contract cu Casa Şova pentru rezolvarea acestui litigiu. Potrivit contractului, CET oferea un comision de succes între 1-3%, în funcţie de suma care urma a fi recuperată. Pe 27 noiembrie, Casa Şova finalizează înţelegerea dintre cele două părţi, în sensul în care Electrica să plătească doar 48.000.000 lei din datorie, în tranşe eşalonate pe 8 ani. Deşi Complexul Turceni urma să îşi primească doar o parte din bani şi asta timp de opt ani, Casa Şova a încasat comisionul de succes anticipat, la semnarea tranzacţiei. Suma, deloc mică, a depăşit un milion de lei noi, adică zece miliarde de lei vechi, pentru nici o lună de „muncă”.
Iată cum descriu procurorii DNA această situaţie, atunci când motivează punerea sub urmărire penală a lui Dan Şova: „În perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și Electrica, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adițional la contractul de asistență juridică; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes)”, se arată în comunicatul DNA.
Potrivit DNA, prejudiciul înregistrat de complexul energetic este de alte zeci de milioane de RON. „Dumitru Cristea, în calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, a încheiat cu reprezentanții Electrica, tranzacția relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacție prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalitățile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunțat (20.222.761,10 lei) și jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obținerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat, mai puțin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei)”.
Pentru această faptă, Cristea este acuzat de abuz în serviciu, iar Şova de complicitate.