Cum să prepari cea mai bună pomana porcului!
Pomana porcului este nelipsită din casele românilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Acest preparat tradițional este un obicei destul de vechi care constă în oferirea unei mese de mulțumire celor care au ajutat la tăierea porcului.
Conform tradițiilor creștine, românii obișnuiesc să taie porcul în data de 20 decembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Ignat Teoforul. La tăierea animalului participă mai multe persoane, rude sau vecini, care se înfruptă din pomana porcului la ceaun. De regulă, acesta este primul preparat care se gătește din porcul proaspăt tăiat.
Cele mai multe gospodine aleg să facă pomana porcului afară, direct în ceaun, la foc de lemne. Pentru ca acest preparat să iasă delicios, bucățile de carne se prăjesc împreună cu tot felul de mirodenii.
Ingrediente:
1 kg de carne proaspătă de porc
300 g cârnați de porc
1 legătură de pătrunjel
3-4 căței de usturoi
2 foi de dafin
1 linguriță de cimbru
2 linguri de ulei
1 pahar de apă
3-4 căței de usturoi
sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Prima dată se spală carnea de porc proaspătă cu apă rece, iar mai apoi se taie în bucăți mici și se pune la ceaun. Peste carnea tăiată se adaugă apă și se lasă la fiert timp de 30 de minute. Atunci când apa a început să scadă, se adaugă uleiul și se lasă la rumenit bine bucățile de carne.
Pe tot parcursul gătirii se amestecă carnea cu o lingură lemn, pentru a nu se lipi de fundul ceaunului. Se adaugă și usturoiul, foile de dafin, piperul și sare după gust, și se mai lasă pe foc timp de 10 minute. Apoi se oprește focul și se pune pomana porcului în farfurii. Se servește caldă, cu puțină brânză rasă pe deasupra, împreună cu mămăligă caldă, și o țuică fiartă.