Cât timp se fierbe caltaboșul și ce condimente se pun!
De sărbători nu lipsește din casele românilor caltaboșul, preparatul românesc pe care oamenii îl iubesc. Rețeta de caltaboș de porc tradițional conține orez dar sunt oameni care îl preferă fără.
Caltaboșul este, de fapt un cârnat care se prepară atunci când se taie porcul. El se face din măruntă de porc fierte și tocate. Unii îl fierb, alții îl afumă, dar el poate fi și pus la cuptor.
Deși mulți îl confundă cu lebărul, cele două preparate sunt diferite. La caltaboș se pun măruntaie de la porc tocate, în timp ce lebărul se face în principal cu ficat de porc și condimente.
Dacă te-ai hotărât să faci caltaboș de porc tradițional anul acesta, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
250 g carne de porc grasă
2,5 kg de măruntaie de porc (inimă, rinichi, splină, ficat)
700 g ceapă
1 cană de orez
Foi de dafin
1 căpățână de usturoi
100 g untură de porc
Mațe de porc spălate
Sare
Piper măcinat
Piper boabe
Mod de preparare:
Măruntaiele se spală bine în apă rece, apoi se pune la fiert o oală mare cu 4-5 foi de dafin, 3 linguri de sare, usturoiul curățat și o lingură de boabe de piper.
Când apa fierbe, se adaugă măruntaiele și carnea de porc tăiate în bucăți mari. Se lasă la fiert la foc mic până se fierb bine și sunt pătrunse.
Se scot pe o farfurie și se lasă la răcit, atât organele, cât și carnea.
Zeama se lasă pe foc mic. Între timp, se spală orezul și se călește în puțin ulei, se adaugă 2 căni și jumătate din zeama în care a fiert carnea și se dă orezul în clocot.
Se lasă orezul la fiert încă 10 minute la foc mic, cu oala acoperită cu capac. Se lasă orezul la răcit și se toacă ceapa mărunt, apoi se călește în ulei sau untură. Dacă ai o mașină de tocat, carnea și măruntaiele de porc se toacă cu ajutorul ei. Dacă nu, va trebuie să o faci la mână, cu un cuțit foarte ascuțit și atenție multă.
Carnea și măruntaiele se pun într-un lighean mare, se adaugă ceapa călită, piperul măcinat și sare. Poți adăuga orice condimente dorești. Se amestecă bine și se adaugă orez fiert apoi se umplu mațele de porc.
Mațele bine spălate se umplu cu această compoziție, se face un nod la capăt și se pune la fiert în zeama unde au fost carnea și măruntaiele, la foc mic, cam 10-15 minute. După asta, dacă vrei, se poate da la cuptor pentru 20 de minute, astfel încât caltaboșul să se usuce și să poate fi gata de consumat.