Cum se curăță corect mațele pentru cârnați!

Cârnații de casă sunt un deliciu pentru majoritatea românilor. Aceștia nu lipsesc de pe platoul prim care deschide masa de Crăciun și nici de pe cea de Revelion. 

Ca preparatele tradiționale nelipsite de pe orice masă să ne reușească este foarte importantă curățarea corectă a intestinelor. Intestinele sunt folosite în funcție de destinația umpluturii, la preparate precum: cârnați, tobă, caltaboși. Preparatele care se fac din mațe sunt mult mai gustoase, în comparație cu cele cumpărate.

Această operațiune nu este una tocmai plăcută, dar nu este dificilă. Cel mai important este faptul că pentru a curăța mațele pentru cârnați nu se folosesc produse chimice degresante din comerț.

De obicei, porcii care sunt hrăniți cu lapte au mațele mai albe decât ale celor hrăniți cu vegetale, care sunt mai închise la culoare. Prin spălarea cu apă, sare, ceapă, oțet sau bicarbonat, acestea se vor albi.

În procesul de curățare a mațelor necesare pentru cârnați este necesară urmarea unor pași:

    mațele de porc se țin la cald după ce a fost tăiat porcul, pentru a putea fi curățate de grăsime cu ușurință, deoarece aceasta se curăță cel mai greu.

    mațele pentru cârnați se spală cu apă călduță, începându-se cu intestinele subțiri. Se taie în bucăți de aproximativ 1-2 metri. Se toarnă apă în fiecare pentru a goli conținutul. Operațiunea se repetă până mațele devin curate. Intestinele curate se pun într-un vas cu apă rece.

    intestinele subțiri se rad cu partea cuțitului care nu taie sau cu o lingură, îndepărtând mucozitățile, până devin transparente. După ce se face această operațiune se pun într-un vas cu apă rece.

    mațele subțiri din care se fac cârnații se clătesc bine și cu ajutorul unui creion sau a unui deget se întorc pe partea cealaltă. Pentru ca să iasă mirosul din ele se țin în apă rece, în care se pune sare sau oțet. Se clătesc în momentul folosirii.

Intestinele cumpărate din magazin, care au mirosuri diferite, se vor pune în apă călduță și se vor ține peste noapte ca să se hidrateze și să se desăreze. Dacă mirosul persistă se mai lasă câteva ore în apă cu sare sau în bicarbonat stins cu oțet. După asta se pun în apă rece unde se mai lasă pentru câteva ore.

Mațele spălate pot fi păstrate de la un an la altul. Acestea se sărează foarte bine și se pun într-un borcan care se va depozita într-un loc întunecos și răcoros.

Vizualizări: 2,977

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: