Ministrul energiei, după catastrofa din carieră: Cei răspunzători trebuie să răspundă

foto: Ministrul Sebastian Burduja și Dan Iulius Plaveti, director al CE Oltenia, recrutat după un concurs dubios, rămas neclarificat

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a trimis deja corpul de control pentru a demara o acțiune de verificare la fața locului și a cerut conducerii CEO să prezinte un diagnostic detaliat al cauzelor incidentului și un plan de acțiune până la finalul zilei. "Chiar dacă au existat doar pagube materiale, astfel de situații nu trebuie să se repete", a declarat Burduja. Două utilaje de mare capacitate au fost îngropate sub un mal de pământ surpat în Cariera Pinoasa. 


Burduja a declarat că informațiile preliminare indică drept cauză principală a alunecării de teren crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului. "Siguranța angajaților CEO nu a fost pusă în pericol deloc, iar integritatea oamenilor este prioritatea zero a mea și a ministerului energiei", a subliniat Burduja. El a adăugat că pagubele materiale vor fi atent evaluate și cei răspunzători vor fi trași la răspundere.

"Am fost în contact permanent cu conducerea CEO. Siguranța angajaților CEO nu a fost pusă în pericol deloc iar integritatea oamenilor este prioritatea zero a mea și a ministerului energiei. Pagubele materiale trebuie atent evaluate, iar cei răspunzători trebuie să răspundă. 

Am trimis deja, din nou, corpul de control pentru demararea unei acțiuni de verificare la fața locului. Totodată, am cerut conducerii companiei ca, până la finalul zilei de azi, să îmi prezinte un diagnostic detaliat al cauzelor incidentului, cine și cum răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat, și un plan de acțiune cu măsurile care se impun. Chiar dacă au existat doar pagube materiale, astfel de situații nu trebuie să se repete”, a scris Burduja pe Facebook. 

Producția de energie electrică nu va fi afectată, iar producția din sectorul Pinoasa va fi afectată doar cu 2.500 de tone pe zi, care vor fi suplinite din alte cariere. Ministrul Burduja a subliniat că, pe parcursul ultimului an, au fost promovate mai multe hotărâri de guvern pentru exproprieri și pentru a asigura front de lucru pentru exploatarea lignitului la CEO.

Ministrul Energiei a reiterat importanța cărbunelui pentru Complexul Energetic Oltenia, mai ales în perioadele de consum mare, cum este cea de caniculă. În ultimele 14 luni, Ministerul Energiei a pus la dispoziția sistemului energetic un sprijin care a depășit 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru investiții în tot lanțul energetic, prin Fondul pentru Modernizare, PNRR, Schemele naționale și Planul Național de Investiții.

"Totodată, am spus mereu: contăm în continuare pe cărbune la Complexul Energetic Oltenia! Am văzut cat de importantă este producția în bandă atunci când avem consum mai mare (perioada de caniculă). Nu putem scoate din exploatare grupurile pe cărbune fără a pune altceva în loc — pe termen scurt și mediu, grupuri pe gaz, pe termen lung centrale nuclearo-electrice", a mai spus Burduja. 

Vizualizări: 6,290

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: