Ministrul Energiei: CE Oltenia nu este competitivă în piață 

Declarație îngrijorătoare a ministrului Energiei, Sebastian Burduja! Acesta a afirmat că, în condițiile actuale, Complexul Energetic Oltenia nu este competitivă în piață. În aceeași "oală" a băgat și  Complexul Energetic Hunedoara. 


Afirmația a fost făcută în contextul în care Burduja a fost întrebat despre posibilitatea de a redeschide noi cariere.

„Iarăşi e o discuţie foarte complexă. Sigur că autorităţile locale îşi doresc exploatarea acestei resurse pentru că ea înseamnă venituri, înseamnă locuri de muncă, înseamnă o resursă care poate fi utilizată în producţia de energie electrică. Aşa cum vă spuneam, la nivelul pieţei, la nivelul Europei, producţia pe bază de cărbune este penalizată prin costurile certificatelor pentru gazele cu efect de seră şi asta înseamnă că, de exemplu Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara nu sunt competitive în piaţă. Deci produc mult mai scump decât Hidroelectrica, decât Nuclearelectrica sau decât alţi mari producători”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja. 

Există și în județul Gorj primari care speră în redeschiderea unor cariere. Un exemplu este Liviu Cotojman, primarul localității Roșia de Amaradia. Mai mult decât atât, acesta se declara chiar optimist după o discuție avută cu Burduja.

„Am speranța că anul acesta, până toamna târziu vom vorbi cu certitudine de o redeschidere măcar în prima fază, o redeschidere cu auto, adică pregătire amplasamentului, ca ulterior, odată ce vor constata stratul gros și cantitatea enormă de zăcământ de cărbune cu putere calorică deosebită, sunt convins că va deveni destul de atractiv acest subiect pentru Complexul Ergetic Oltenia. Și chiar dacă nu vor fi ei cei care vor desfășura această activitate și poate vor apela la firme private, e problema dumnealor. Eu consider că e nevoie de redeschidere acestui perimetru care presupune crearea de locuri de muncă în localitate și o rezervă care trebuie valorificată, având în vedere că este și în extravilanul localității, dar pe raza localității Roșia de Amaradia”, a afirmat primarul localității Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Reprezentantul Ministerului Energiei a mai precizat că aceste capacităţi de producţie pe bază de cărbune au proprietatea de a produce pe bandă drept pentru care minele ar trebui păstrate. 

„Totuşi, pentru că aceste capacităţi pe bază de cărbune au această proprietate, deci produc în bandă, ele trebuie păstrate şi, de asemenea, există un proces de punere în siguranţă a minelor care înseamnă inclusiv scoaterea unei cantităţi de cărbune din aceste mine. Deci ele trebuie în continuare exploatate, cel puţin pentru o perioadă de timp, şi pe baza angajamentelor din PNRR, fiindcă România şi-a asumat punerea în siguranţă a unor mine, până la nivelul anului 2032”, a mai declarat ministrul liberal.

Vizualizări: 2,111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: