Ministrul energiei a făcut o plângere penală după un caz de deepfake pe internet
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a depus, luni, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind o încercare de deep fake. Deepfake înseamnă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, adică înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt, nu au existat.
În această situație, cetățenii au fost expuși la o schemă de investiții fictivă a companiei ENEL printr-un videoclip fals distribuit pe rețelele de socializare. Materialul video îl prezenta pe ministrul energiei încurajând publicul să investească în această schemă inexistentă pentru a obține profituri. Chiar dacă imaginile păreau autentice, o analiză atentă a relevat distorsiuni în vocea ministrului și expresii faciale nefirești.
La data de 19 ianuarie 2024, pe o pagină de Facebook falsă intitulată "HTPPY", a fost postat un videoclip deepfake în care figura mea era fals reprezentată promovând o schemă de investiții nereală a companiei ENEL. Videoclipul a utilizat în mod fraudulos atât imaginea cât și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă, conform unui comunicat de presă.
Răspândirea dezinformării prin tehnologia deepfake, care recurge la inteligența artificială pentru a genera conținut fals, reprezintă o amenințare tot mai serioasă la adresa democrației noastre constituționale.