Scrisori olografe rare de la Constantin Brâncuși, scoase la licitație

Casa de Licitații Artmark scoate la licitație, pe 6 februarie, două scrisori olografe semnate de marele sculptor Constantin Brâncuși și trimise nepoatei sale, Ileana Brâncuși, în perioada 1937-1938. Aceste documente inestimabile vor fi însoțite de unul dintre plicurile originale, adăugând un plus de autenticitate și valoare acestor artefacte de o importanță istorică și culturală deosebită. Prețul fie pornire este 1.500 de euro.

Conținutul scrisorilor, redactate în atelierul său din Impasse Ronsin nr. 11 de la Paris, dezvăluie un tablou intim al vieții și relațiilor artistului în acea perioadă. Scrisoarea din 17 martie 1938, semnată și datată de Brâncuși, aduce cu sine nu doar cuvinte, ci și un ajutor financiar în valoare de 5000 de lei pentru nepoata sa, mijlocit de tânăra sculptoriță Irina Codreanu. 

A doua scrisoare, datată 1 octombrie 1937, se axează pe ajutorul financiar trimis sub forma a două cecuri de 5000 de lei fiecare. Aceasta este, de asemenea, semnată, datată și scrisă față-verso cu cerneală neagră pe hârtie velină. Plicul original care însoțește această scrisoare, cu timbre poștale intacte, atestă că aceste mesaje au călătorit pe ruta Paris-Viena-București, adresele fiind scrise olograf de către însuși Brâncuși.

Această licitație oferă colecționarilor și pasionaților de artă o șansă unică de a deveni custodele unor relicve semnate de unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului XX. 

Vizualizări: 1,497

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: