Minerii se pregătesc de proteste

Minerii din Complexul Energetic Oltenia și din Valea Jiului se pregătesc de proteste. Federația Națională Mine Energie a decis, în cadrul congresului de marți, să declanșeze acțiunile de protest din cauza legii pensiilor care le ciuntește minerilor din venituri. 

„Având în vedere efectele legi 360/2023, legea pensiilor, care afectează drepturile pensionarilor proveniți din sectorul minier și cel energetic, precum și al salariaților, viitori pensionari, minerii și energeticienii, membrii sindicatelor asociate la Federația Națională Mine Energie, salariați din Societatea Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica – CNE Cernavodă, Hidroserv SA, Hidroelectrica SA, Compania Națională a Uraniului, Complexul Energetic Valea Jiului, întruniți la data de 17 septembrie, cu ocazia congresului, au adoptat următoarea rezoluție: declanșarea acțiunilor revendicative, prevăzute de legislația națională și europeană. 

Astfel, în perioada următoare, FNME va sesiza Guvernul României privind posibilitatea declanșării unui conflict de muncă urmat de acțiuni de protest sub toate formele prevăzute de lege. În situația în care nu se va ajunge la soluționarea solicitărilor noastre, vom lua în calcul posibilitatea declanșării grevei generale.

Minerilor trebuie să li se păstreze aceleași condiții de pensionare în viitoarea lege a pensiilor publice deoarece lucrează și vor lucra în aceleași condiții de muncă foarte grele și periculoase. Solicităm partidelor politice eliminarea din lege a articolelor care creează discriminare în timp între persoanele care au desfășurat activitate în aceleași condiții de muncă și revenirea la articolele din vechea lege, legea 263”, se arată în comunicatul transmis de FNME.

Vizualizări: 1,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: