Minerii refuză să creadă că este sfârşitul

Salariaţii Complexului Energetic Oltenia refuză să creadă că sfârşitul companiei ar putea fi în 2021. Peste trei ani este termenul după care termocentralele pe cărbune nu vor mai putea produce, dacă nu vor respecta anumiţi parametri de mediu. Parametri care tehnic sunt imposibil de atins, spun unii oficiali din companie. Tehnic este imposibil, bani nu sunt, timp suficient nu este. Şi atunci, pe ce se bazează speranţa celor mai mulţi că sfârşitul nu va fi acum, ci peste mulţi ani?

Teoretic, termocentralele vor putea produce şi după 2021, dar cu costuri suplimentare. Şi asta este imposibil, pentru că deja certificatele de carbon au nişte preţuri astronomice. Cum să supravieţuiască o companie care este obligată să cumpere certificate de carbon care costă cât salariile pe un an ale celor 13.300 de salariaţi? Pentru un astfel de context, soluţii economice pur şi simplu nu există.

O variantă vehiculată ar fi păstrarea unei singure termocentrale. România nu poate suplini lipsa de capacitate a actualelor termocentrale şi probabil că, dacă ar rămâne o singură termocentrală, preţul energiei ar fi destul de mare ca să acopere toate costurile.

Pe căi oficiale, nu aflăm mare lucru. Este un studiu în lucru, la finalizarea căruia vom afla probabil mai multe. Situaţia este însă extrem de gravă, astfel încât atitudini de genul „refuz că cred” nu ajută la nimic. Am întâlnit astfel de atitudini la politicienii de la putere, la unii lideri de sindicat şi la câţiva salariaţi activi pe paginile de socializare. O atitudine care ajută este aceea de a privi adevărul în faţă. Putem să ne minţim că nu se poate ajunge aşa de curând la finalul energiei pe cărbune sau putem să privim adevărul în faţă şi să căutăm soluţii. Soluţii pentru continuarea activităţii, soluţii pentru continuarea parţială, soluţii de investire a banilor în alte surse de energie sau pur şi simplu alternative economice.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a spus că noua strategie energetică prevede ca toate centralele pe cărbune să treacă pe gaz. La insistenţele jurnaliştilor a dat ca termen anul 2040. Ce se va întâmpla între 2021 şi 2040 încă nu ştim.

Vizualizări: 3,957

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: