Minerii îndeamnă la protest: Fără CEO, ne întoarcem la lumânare
Așteptări mari au de la actualul Guvern angajații Complexului Energetic Oltenia. Minerii își doresc să li se spună clar care este strategia guvernanților pentru compania energetică din Gorj, mai ales că aceasta are nevoie urgent de sprijin ca să treacă cu bine de termenul limită până la care are de achitat certificatele de dioxid de carbon. Până acum, nu s-a întrezărit niciun ajutor pentru producătorul de energie.
În prag de iarnă, minerii își fac griji. Amenință cu proteste dacă guvernanții nu vor lua măsuri care să ajute compania să rămână la liman. „Cea mai rapidă măsură este să protestăm, pentru că altfel ne pasc pașii pe care i-a urmat, din nefericire, subteranul. Fără CEO, stingem becul în România și ne întoarcem la lumânare, ne întoarcem în Evul Mediu. Nu știu dacă cineva din clasa politică este conștient de acest aspect”, a spus un angajat al companiei într-o intervenție telefonică la Tele3.
Și sindicaliștii vor să afle exact ce are de gând Guvernul cu producătorul de energie din Gorj mai ales în condițiile în care se vorbește tot mai des despre o decarbonizare. “Nu vedem un parcurs clar al acestei societății care este într-o situație foarte delicată. Nici nu se poate renunța la ea, dar nici nu putem merge cu ea așa târâș, grăpiș, pentru că au fost niște deștepți care au ținut această societate ani de zile dând afară oameni și tăind salarii. Nu se mai poate și au arătat acest lucru colegii în ianuarie. Dacă Guvernul își propune decarbonizare, să ne luăm de mână cu polonezii, cu nemții, cu cehii, cu grecii și cu bulgarii și să obligăm Comisia Europeană să facă niște reguli clare pentru zonele care produc energie pe bază de cărbune să știm când se opresc, cât e nevoie de ele, cum se alocă fonduri”, a reacționat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Pârvulescu a atras atenția că în plin sezon rece, compania din Gorj este pilonul de bază care va asigura siguranța energetică a României, dar are nevoie de ajutor: “În România, s-au închis aproape 450 de mine. Știți ce e acolo? Valea Plângerii! Asta se dorește și pentru ce a mai rămas în România din industria asta destul de strânsă. Mai e puțin și vine iarna și va fi crunt în ianuarie, februarie. Nu știu ce va face România când vor fi minus 10 grade”.