Cum se seamănă mărarul în mijlocul verii
Preparatele de vară sau conservele de iarnă ori salatele sunt de neimaginat fără aromatul mărar. Dacă vreți să-l congelați pentru iarnă sau să-l adăugați în borcanele cu murături toamna puteți să încercați să-l semănați și la mijlocul verii, în lunile iulie sau august.
Semănând mărar la mijlocul verii veți obține o nouă recoltă la începutul toamnei, potrivită pentru conservare. Dacă nu aveți grădină trebuie să ştiţi că mărarul poate fi cultivat pe pervaz pe parcursul întregului an.
Alegeți corect parcela potrivită pentru semănarea semințelor de mărar, să fie expusă la multă lumină, necesară pentru creșterea mărarului. Înainte de semănare fertilizați neapărat solul cu îngrășăminte organice.
Începeți să pregătiți semințele cu 2 zile înainte de semănare. Puneți-le într-un săculeț de pânză și înmuiați-le în apă şi schimbați apa la fiecare 8 ore. Peste doar 7 zile de la plantarea lor vor apărea primii lăstari iar dacă nu veți înmuia în prealabil semințele, primii lăstari vor apărea peste minim 2 săptămâni.
Cel mai bine ar fi să semănați semințele de mărar sub formă de rânduri. Distanța dintre ele trebuie să fie de minim 25 cm, iar adâncimea gropilor de plantare de aproximativ 3 cm. Nu uitați să afânați solul după ce veți observa apariția primilor lăstari. Apoi repetați neapărat procedura după ploaie sau irigare. Aceasta este necesară pentru prevenirea încetinirii creșterii mărarului, deoarece solul se acoperă cu crustă după udare, care împiedică pătrunderea oxigenului la rădăcini. Nu uitați să urmăriți starea solului care trebuie udat regulat și fertilizat cu îngrășăminte bogate în azot, în funcție de necesitate.
Rărirea mărarului trebuie realizată, când apar primele 3-4 frunzulițe pe firele lui. Distanța optimă dintre ele trebuie să fie de 3-5 cm.