Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Minerii gorjeni sunt tot mai furioși

Pentru că s-au întors cu mâna goală de la protestele organizate în București și până acum nu le-a fost luată în seamă nicio problemă dintre cele ridicate în ultimele luni, minerii încă amenință cu greva generală! Oamenii spun că au avertizat ministrul Energiei și la București, și când a venit în Gorj, că există acest risc dacă nu le sunt luate în calcul doleanțele. 

Legea Pensiilor n-a fost modificată, veniturile de completare solicitate de sindicate încă n-au fost aprobate și nici termenele de închidere a mineritului nu au fost amânate. 

Sindicalistul Mircea Gherendi, de la Cariera Roșia, cea mai mare carieră pe cărbune din România, a avertizat din nou că minerii sunt dispuși să intre în grevă generală. Iar un astfel de protest, cu gerul la ușă, ar afecta crunt Sistemul Energetic Național.

„În ambele proteste, noi am spus că poate să aibă și o continuare protestul și ne-am exprimat dorința de a ajunge la grevă generală în caz că lucrurile nu se îndreaptă. Inclusiv președinții federațiilor semnatare au spus acest lucru, s-a scandat acest lucru și afară, în fața Ministerului. Din păcate, cred că se va ajunge la această situație foarte gravă, de grevă generală. Noaptea, temperaturile sunt deja cu minus. Nu ne așteaptă o iarnă ușoară și pentru România, o grevă generală în sistemul energetic, e un dezastru național”, a mai spus Mircea Gherendi, într-un interviu la Radio Infinit.

Mii de mineri au protestat în ultimele luni în fața Guvernului, la București, dar și în teritoriu, în Gorj, Hunedoara și Mehedinți. Au strigat să fie corectată Legea Pensiilor ca să nu mai rămână cu veniturile ciuntite. Au cerut să fie luate în calcul deciziile instanțelor în procesele pe care le-au deschis Caselor de Pensii ori Complexului Energetic Oltenia. Protestatarii au solicitat venituri de completare în caz de concedieri colectie pentru că nu știu ce se va alege de soarta mineritului. 

Prezent la Rovinari, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a promis din nou că se vor face demersuri la Comisia Europeană pentru a fi amânate termenele de închidere a mineritului cu doi ani în contextul în care întârzie realizarea investițiilor care ar trebui, cel puțin teoretic, să înlocuiască energia pe cărbune. Cu documentele pe masă, Burduja a declarat că statul român va putea merge abia în zece luni, atunci când estimează că va fi gata studiul de adecvanță al Transelectrica cerut de oficialii de la Bruxelles pentru ca România să poată motiva exact de ce nu se poate ține de pașii aprobați în planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Vizualizări: 6,923

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: