Nu crede în realizarea parcurilor fotovoltaice: “CEO nu e proprietar!”

Investițiile programate la Complexul Energetic Oltenia întârzie. Atât grupurile pe gaze, cât și parcurile fotovoltaice bat pasul pe loc. Cele mai mari probleme ar putea fi întâmpinate în realizarea parcurilor pentru că, spune sindicalistul Constantin Crețan, Complexul nu ar fi proprietar pe aceste terenuri, astfel că investiția rămâne sub semnul întrebării. 

Constantin Crețan a declarat că mare parte din terenuri nu aparțin Complexului Oltenia, ci oamenilor care au fost strămutați înainte de 1989, dar care au redevenit proprietari. Așa că, punctează Crețan, nu se vor putea realiza aici parcurile fotovoltaice.

“N-au pus nimic în loc, nici n-o să pună. Noi ducem o luptă oarbă cu terenurile. Nu pot să pună fotovoltaicele pe terenuri care nu le aparțin lor. Am trimis la Comisia Europeană o sesizare. Sunt litigii pe terenurile respective pentru că nu sunt ale CEO și se blochează banii europeni dacă sunt litigii. Sunt ai oamenilor care au fost strămutați cu decretele prezidențiale ale lui Ceaușescu, apoi au intrat în posesia certificatelor de proprietate, după Revoluție”, spune Constantin Crețan. 

De investiții ar trebui să se ocupe OMV Petrom, dar Crețan nu e prea optimist: „Oamenii dețin certificate de proprietate. CEO deține doar anumite suprafețe. Restul trebuie restituite oamenilor. OMV face multe demersuri. Să fii stăpân pe gropile de cenușă, e foarte interesant. Gropile de cenușă conțin metale rare. Eu zic că nu vor face nici acolo parcurile fotovoltaice pentru că gropile de cenușă aparțin oamenilor, ei au hărți cadastrale”, a mai spus Crețan, într-o emisiune la Radio Infinit.

Aproximativ 400 de milioane de euro, bani europeni, ar costa investițiile în parcurile fotovoltaice. Pe listă, sunt patru: la Rovinari, Tismana și Ișalnița.

Vizualizări: 960

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: