De ce s-a divizat Tinmar, punând în pericol proiectele CE Oltenia!
Complexul Energetic Oltenia are cinci firme de tip SpV, realizate în parteneriat cu Tinmar Energy, firme prin care ar fi trebuit să realizeze grupul pe gaze de la Turceni și patru parcuri fotovoltaice în Gorj. Investițiile sunt puse în pericol după ce Tinmar Energy a decis în primăvară divizarea societății.
Proiectul presupune “divizarea parţială şi asimetrică a societăţii TINMAR ENERGY S.A. prin desprinderea unei părţi din patrimoniul şi transferul acesteia către cele 2 societăţi Beneficiare existente: MARTIN OIL ENERGY SRL și AMV SOLAR SRL”.
Firma MARTIN OIL ENERGY SRL este cea care, potrivit proiectului de divizare, va prelua acțiunile deținute de Tinmar la cele cinci societăți făcute în parteneriat cu CE Oltenia.
Tinmar Energy explică pe site-ul propriu care sunt avantajele divizării. “Principalele avantaje ale societăților de tip holding sunt de natură fiscală, legislatia fiscala fiind, in Romania, singura care reglementeaza aceasta notiune. Astfel, veniturile din dividende obținute de la societățile din grup, veniturile din evaluarea, reevaluarea, vânzarea acțiunilor sau părților sociale deținute de holding sunt neimpozabile. Condiția de bază este ca la data acestor tranzacții societatea de tip holding să dețină, pe o perioadă neîntreruptă de un an, minimum 10% din capitalul social al societăților din grup. De asemenea, același tratament fiscal îl au și veniturile obținute din lichidarea unei societăți deținute. Un alt avantaj oferit de utilizarea societăților de holding este cel legat de atragerea surselor de finanțare. Astfel, în funcție de disponibilitățile financiare ale holding-ului, provenite din dividendele distribuite de către entitățile operaționale profitabile din cadrul grupului, sau câștigurile de capital obținute din vânzarea anumitor participații, holding-ul ar putea acorda împrumuturi celorlalte societăți din grup, care necesită finanțare”, se arată în document.
De asemenea, divizarea facilitează protejarea fiecărei linii de business prin disiparea riscurilor, în eventualitatea în care una dintre pieţele pe care activează sau una dintre activităţi, înregistrează o evoluţie nefavorabilă care ar putea influenţa negativ şi celelalte linii de business.
Complexul Energetic Oltenia nu a primit deloc bine această divizare. Subiectul va fi în atenția acționarilor în ședința din noiembrie. Astfel, punctul 3 pe ordinea de zi este “Aprobarea achiziției de Servicii specializate de consultanță, asistență juridică și participare la procesul de negociere în faza de blocaj a Acordurilor Acționarilor încheiate cu Tinmar Energy SA pentru implementarea proiectelor de investiții (4 parcuri fotovoltaice și un grup energetic cu funcționare pe gaze naturale de tip CCGT de circa 475 MW, precum și de reprezentare juridică în condițiile în care se ajunge la un litigiu între părți”.
Dan Iulius Plaveti, președintele Directoratului CE Oltenia, a confirmat că s-a solicitat angajarea unei case de avocatură pentru a clarifica anumite aspecte legate de divizarea care a avut loc în cadrul companiei Tinmar. ”Sunt câteva probleme legate de o divizare care a avut loc în cazul în cadrul Tinmar și despre implicațiile în situația în care în decizia Comisiei Europene este scris cu nume și prenume Tinmar și atunci, ca să nu existe niciun fel de probleme, să nu existe niciun fel de dubii, să nu poată nimeni vreodată să spună că nu s-au făcut toate diligențele pentru că vrem să fim siguri că tot ceea ce avem un parteneriat pe partea de guvernanță, referitor la proiectele cu cei de la Tinmar, nu vorbesc de zona tehnică, ci pur și simplu de zona de guvernanță și juridică. Atâta tot”, a declarat președintele Directoratului CE Oltenia, Dan Iulius Plaveti.
Cele cinci societăți de tip SpV sunt:
- Parc Fotovoltaic Turceni S.A., pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 112 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Turceni ;
- Parc Fotovoltaic Rovinari S.A., pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari;
- Parc Fotovoltaic Pinoasa S.A., pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 66 MW pe halda exterioară Pinoasa;
- Parc Fotovoltaic Bohorelu S.A., pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 19 MW pe halda exterioară Bohorelu;
- Centrala in Ciclu Combinat pe Gaz (CCGT) Turceni S.A., pentru implementarea unui centrală pe gaz natural de 475 MW în cadrul Sucursalei Electrocentrale Turceni.