Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

CEO scapă de procese cu adeverințe incomplete. Vezi cum!

Complexul Energetic Oltenia pare că a găsit o cale prin care să scape de procesele intentate de foștii salariați care vor adeverințe de venit, pentru a-și majora pensiile. Compania scrie în adeverință că are arhiva incompletă și scapă de obligație. Sute de actuali și foști salariați au procese cu compania, iar unii au hotărâre judecătorească prin care au dreptul la 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere în eliberarea adeverinței.

Tribunalul Gorj a respins săptămâna trecută cererea unui salariat privind obligarea companiei să elibereze o adeverință completă, ca fiind rămasă fără obiect.

Iată motivarea: “După promovarea prezentei cereri de chemare în judecată, pârâta a procedat la soluţionarea cererii reclamantului și a emis adeverința nr.8106/24.05.2024 (f. 26 din dosar) care cuprinde veniturile brute realizate de reclamant în perioada 18.04.1988 - 01.04.2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat. Adeverința conține mențiuni în sensul că, în perioadele care nu conțin date aferente veniturilor brute realizate, nu au fost identificate în arhiva societății documente privind salarizarea. Când ceea ce s-a dedus judecății a fost deja executat de pârât, de bunăvoie, înainte de finalizarea procesului, însă ulterior introducerii cererii, cererea se respinge ca rămasă fără obiect”.

Practic, salariații nu mai au nicio șansă în a dovedi că au fost plătite contribuții pentru tot felul de sporuri, câtă vreme compania nu mai are arhiva. “Angajatorul este astfel singurul în măsură a confirma dacă au fost achitate contribuțiile de asigurări sociale pentru toate componentele salariului sau au fost și sume exceptate de la plată, potrivit legislației aplicabile în acea perioadă. Pe de altă parte, se reține că în situația în care în statele de plată nu există nici o menţiune care să se refere la virarea de către angajator a contribuțiilor la bugetul asigurărilor de stat, pârâtul nu poate să emită adeverință care să ateste îndeplinirea acestei obligații și, de asemenea, în situația în care în arhiva angajatorului nu există documente care să ateste veniturile obținute de angajat sau fostul angajat, pârâtul este în imposibilitate de a emite adeverința”, mai arată sursa citată.

În acest sens, se reține că art. 125 din H.G. nr. 257/2011 prevede că angajatorii sau orice alţi deţinători de arhive sunt direct răspunzători, în condiţiile legii, de legalitatea, exactitatea şi corectitudinea datelor, elementelor şi informaţiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deţinute, în adeverinţele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensie.

Decizia Tribunalului Gorj este cu apel. 

Președintele Directoratului CE Oltenia, Dan Iulius Plaveti, a declarat că procesul de eliberare a adeverințelor este anevoios pentru că este necesară recrearea arhivelor. 

”Avem un număr foarte mare de oameni care eliberează adeverințe, din păcate arhivele nu au fost în cea mai bună stare și trebuie să recreăm și o parte din arhive. De aceea durează mai mult. Este și un număr foarte foarte mare de solicitări”, a spus Plaveti.

Cei care nu primesc adeverința pot depune plângere la tribunal, la Secția Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.

Vizualizări: 4,422

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: