Milioane de euro din reciclarea fictivă a gunoiului

Un grup infracțional din Strehaia – județul Mehedinți a obținut ilegal peste 3,6 milioane euro prin activități fictive de reciclare a deșeurilor.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți au efectuat, joi, un număr de 22 percheziții domiciliare, pe raza județelor Mehedinți, Gorj, Constanța, Ilfov, Vaslui și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală.

„În cauză, s-a reținut faptul că, în anul 2018 s-a constituit pe raza orașului Strehaia, jud. Mehedinți, un grup infracțional organizat ce a avut drept scop obținerea ecobonificaţiilor de la O.T.R.-uri (Organizaţie de Transfer de Responsabilitate) pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje”, a anunțat DIICOT.

Grupul a controlat o serie de societăți comerciale înființate pe numele unor persoane cu o situaţie financiară precară, dispuse să accepte să fie numite administratori ai societăţilor comerciale implicate în circuitul infracţional.

Pe numele acestor firme au fost întocmite în fals documente ce atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane). Actele false au fost transmise ulterior organizațiilor de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor (O.I.R.E.P./O.T.R. – societăți licențiate să preia responsabilitatea colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje) în vederea decontării unor servicii de gestionare a deșeurilor de ambalaje ce nu au fost prestate în realitate.
Sumele de bani obținute din această activitate erau ulterior retrase în numerar de către membrii grupului.

În acest fel, membrii au creat un prejudiciu statului român, prin Administrația Fondului pentru Mediu, în valoare de 14.532.220 lei.

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate sume de bani, respectiv 179.000 lei, 11.000 euro și 1.000 de lire, instalații de minat criptomonede și bijuterii.

La audieri au fost duse 39 de persoane. Cinci au fost reținute pentru 24 de ore, iar șapte au fost plasate sub controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Galerie foto



Vizualizări: 2,516

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: