Mii de voluntari au adunat gunoaie în Gorj, de Ziua Curățeniei. Elevă: Schimbarea începe cu noi
Peste zece mii de voluntari s-au mobilizat, astăzi, în tot județul Gorj să participe la Ziua Națională a Curățeniei. Au adunat gunoaie si au tras un nou semnal de alarmă privind fenomenul gunoaielor aruncate la voia întâmplării. La Târgu Jiu, într-un singur cartier, aproximativ cinci sute de oameni au strâns tot felul de resturi aruncate pe câmp.
Sute de elevi de la Colegiul Național "Tudor Vladimirescu", profesori, educatoare de la Grădinița "Constantin Brâncuși" și angajați de la Garda de Mediu Gorj, Direcția de Gestionare a Deșeurilor Gorj alături de alți voluntari au umplut sute de saci cu gunoaiele pe care le-au strâns de pe un câmp de la marginea orașului, din zona Căpitan Buzatu.
"Vrem să tragem un semnal de alarmă pentru că zona e plină de gunoaie, fenomenul nu e deloc unul izolat", a spus o elevă. "Schimbarea începe de la noi si cu noi. Sunt bucuroasă că pot face parte din acest proiect, că am participat la această acțiune. Am renunțat la câteva ore de învățat, de meditații pentru că noi suntem în clasa a XII-a ca să venim la această acțiune, să fim noi un exemplu", a spus o altă elevă.
"Am găsit tot felul de gunoaie. Haine multe, încălțăminte, mobilă, materiale de construcții, sticle. E ceva de neimaginat", a spus un alt voluntar.
Ce soluții are municipalitatea
Depășită clar de situație, municipalitatea vrea să pună camere de supraveghere în zonele cu probleme. Ionut Jilăveanu, director în cadrul Primăriei Târgu Jiu, a explicat că se dau amenzi, se transformă apoi în muncă în folosul comunității, dar legea nu are o finalitate pentru că oamenii nu vor să-si facă orele de muncă în folosul comunității. "Zile de genul acesta ar trebui să fie mai multe, nu doar o zi pe an. Uitaţi-vă ce cantităţi strângem dintr-o zonă destul de mică. Vom monitoriza zona prin supraveghere video aşa încât colegii de la Poliţia Locală să poată interveni în timp real", a declarat Jilăveanu.
Luis Popa, directorul Direcției de Management al Deșeurilor Gorj, a spus că 12 mii de voluntari s-au strâns la această acțiune, cei mai mulți din toată țara. Cât despre soluții: "Soluții sunt. Trebuie date amenzi fără să se mai țina cont că nu ar mai aduce voturi cui trebuie acești oameni care vin aici și aruncă gunoaie si nu sunt amendați. Este un peisaj dezolant, dar putem scăpa de el", a spus Luis Popa.