Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste despre vreme

În ultimele zile România se confruntă cu două fenomene meteo extreme. Meteorologii nu au deloc vești bune referitor la schimbarea vremii pentru că schimbările nu sunt în bine.

În ultimele zile, România a fost lovită de două fenomene meteo extreme și anume, un cod roșu de caniculă și un cod galben de furtuni. Meteorologii atrag atenția că aceste schimbări bruște de vreme aduc de la o oră la alta oscilații de temperatură de 20 de grade. Potrivit lor, acest lucru este extrem de periculos nu doar pentru natură, ci și pentru oameni. În ultimele cinci zile de caniculă, șase persoane  au murit, iar alte câteva zeci au ajuns la spital din cauza temperaturilor insuportabile.

După cinci zile de cod roșu, joi, românii se vor confrunta cu o nouă zi de temperaturi extreme care, se pare că, vor persista, cu mici excepții, toată vara.

“Se accelerează această încălzire globală, ceea ce înseamnă fenomene extreme mai frecvente, mai intense. Valurile de căldură durează mult mai mult sunt mai frecvente mai intense, iar instabilitățile sunt cu atât mai puternice cu cât valul de căldură a fost mai intens”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

ANM a transmis că, începând de duminică, vremea e va mai răcori însă până atunci, cel mai cald va fi în Muntenia. Aici, vor fi temperaturi de foc ce se vor situa în jurul a 40 de grade în primele zile de prognoză.

„Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat între 18 și 22 iulie și se va manifesta cu precădere în cursul după-amiezilor, prin averse ce pot avea și aspect torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului”, a transmis ANM.

În această perioadă, în Oltenia sunt așteptate temperaturi de 40 de grade. Ulterior, vremea se va răci, iar maximele nu vor mai trece de 32 de grade până la data de 20 iulie. Până la finalul intervalului vor fi valori maxime de 36 grade.

„Între 19 și 22 iulie vremea va deveni instabilă. Se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului ce izolat pot deveni mai intense”, mai spun meteorologii.

Vizualizări: 3,423

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: