Mesajul unui medic pentru cei care încă primesc şpagă

O doctoriţă din Cluj a avut zilele trecute un mesaj care ar trebui să îi facă pe mulţi medici şi asistenţi să se ruşineze. Este vorba de cei care încă mai primesc şpagă, deşi au salarii uneori de zece ori mai mari decât pacienţii pe care îi tratează. Oare un medic când primeşte o mie de lei şpagă după o operaţie, se gândeşte că omul de la care i-a luat trăia o lună cu banii ăştia? Iar el îi câştigă la o gardă.

Anca Mureşan e medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca şi şi-a publicat fluturaşul de salariu pe Facebook. Are puţin peste 11.200 de lei, cu tot cu o gardă suplimentară într-o zi de sâmbătă. Până de curând avea 6.000 de lei, aşa că i se pare o creştere care ar putea măcar să îi determine pe medici să nu mai ia şpagă.

Medicul din Cluj a şi povestit cum fiica unei paciente insista să îi dea „o atenţie”. A intrat în vorbă cu ea şi a aflat că mama ei avea după 28 de ani de muncă o pensie de 500 de lei. Cum să iei tu, medic, plătit cu mii de euro, şpagă de la un amărât care simte că viaţa lui depinde de asta?

Anca Mureşan a spus că da, PSD a minţit că face spital, că salariile vor trece de trei mii de euro, a admis că sunt şi colegi care au pierdut şi care au dreptate să fie nemulţumiţi. Dar, una peste alta, pentru un medic care nu ia şpagă, această aproape dublare a salariului este un câştig real. Are multe aşteptări, dar nu i se pare normal să mintă în legătură cu ceea ce s-a făcut totuşi în ultimii ani cu salariile medicilor.

Din păcate, şpaga este încă prezentă în spitalele din România. Nu chiar ca acum 20 de ani, acum sunt tot mai mulţi medici, asistenţi, infirmiere care refuză „atenţiile”. Totuşi, fenomenul este departe de a fi eradicat şi poate, după ce salariile vor fi considerate mulţumitoare, guvernul va avea şi o politică de a scoate din sistem medicii care condiţionează actul medical de şpagă.

Până atunci însă, mesajul Ancăi Mureşan poate fi un început: „Nu mai merge aşa… datoria statutului român este să îşi respecte cetăţenii, medicii au primit nişte salarii decente începând cu această lună, aşa încât de acum, dragi colegi, atunci când întindeţi mâna după plic, uitaţi-vă în ochii celui din faţă”.

Schimbarea în bine trebuie să pornească de la medici. Ca pacient, e greu să nu dai, pentru că îţi este teamă pentru viaţa ta.

Vizualizări: 3,849

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: