Cum funcţionează justiţia în România. Cazul Greblă!
22 ianuarie 2015 - Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă punerea sub urmărire penală a lui Toni Greblă, acesta fiind primul judecător al Curţii Constituţionale aflat în această situaţie.
24 Ianuarie 2015 - B1 TV difuzează un interviu înregistrat cu şeful de atunci al Serviciului Român de Informaţii, care face referiri critice la faptul că judecătorii Curţii Constituţionale a României, din care făcea parte şi gorjeanul Toni Greblă, a respins legile numite Big Brother, care dădeau puteri sporite de supraveghere unor instituţii.
27 ianuarie 2015 - George Maior demisionează din funcţia de director al SRI, cel mai probabil la cererea preşedintelui Iohannis.
Nu ştim detalii din spatele acestei poveşti, dar pare că a fost momentul în care băieţii de la SRI au vrut să fie evident pentru toată lumea la cine sunt cătuşele. SRI ţinea foarte mult ca aceste legi să treacă, invocând tot felul de pericole teroriste. În fapt, era vorba de un pachet de legi: legea retenţiei datelor, legea cartelelor prepay şi legea securităţii cibernetice. Maior avertiza în interviul respectiv că va şti pe cine să arate cu degetul când se va întâmpla o nenorocire, făcând referire la blocarea legilor la Curtea Constituţională. „La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi şti spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înţelege sau din rea credinţă le abordează în acest fel”, a fost exprimarea lui Maior.
Pachetul de legi susţinut de Maior fusese declarat neconstituţional încă din iulie 2014, cu unanimitate de voturi. În ianuarie 2015 a fost dată motivarea Curţii, imediat după punerea sub urmărire penală a lui Greblă, care mai apoi a fost reţinut, trimis în judecată şi îşi aşteaptă prima sentinţă la începutul lunii aprilie.
Nu ştiu dacă Toni Greblă a fost executat pentru că nu s-a supus voinţei SRI. Nu ştiu dacă este vinovat sau nu în dosarul care a rămas în pronunţare. Ce putem observa cu toţii este că în multe din marile dosare de corupţie există tot felul de coincidenţe dubioase. Trecuseră nişte ani de când Greblă luase lipici pentru afişe de la finul lui Dan Bîrcină, de ce l-au pus sub urmărire taman când avea şeful SRI o supărare?
Ştim cu toţii vorba aia cu „Justiţia e oarbă”, care înseamnă că anchetează/judecă faptele indiferent de cine sunt oamenii care le-au comis. Ori vrem - nu vrem, au fost zeci, dacă nu sute de situaţii în care acţiunile DNA au venit în momente folositoare unora sau altora.
Pare ca şi cum toţi politicienii au dosare, dar sunt scoase la un anumit moment. Dacă unii stau în poziţia ghiocel, stă şi dosarul cu anii prin sertare. Dacă a ieşit din front, pac cu dosarul la gazetă.
Ce este mai rău, un sistem politic corupt sau un sistem care foloseşte anumite pârghii pentru a se folosi de politicienii corupţi? Care este răul mai mic?