Nevinovat în puşcărie
Americanii au o vorbă. Decât un nevinovat în puşcărie, mai bine o sută de criminali în libertate. Cu alte cuvinte, dacă probele nu sunt certe, ei nu condamnă, chiar dacă în sufletul lor cred că o anumită persoană este vinovată. Pentru că libertatea este un drept suprem al fiecărui om.
Erori judiciare sunt peste tot în lume, inclusiv în America. Acolo însă, când se întâmplă o astfel de eroare, omul respectiv este despăgubit.
Justiţia din Gorj a devenit celebră după cazul Ţundrea, bărbatul care a făcut 12 ani de puşcărie pentru un viol urmat de crimă. O analiză ADN a demonstrat că nu Ţundrea a comis violul, astfel că acesta a scăpat de restul de pedeapsă, de până la 25 de ani. Ţundrea a cerut daune, spunea că vrea un milion de euro pentru fiecare an pe care l-a stat nevinovat după gratii. Nu a primit nimic în cei câţiva ani pe care i-a mai trăit. Mama lui trăieşte şi acum în sărăcie, iar pentru fiica lui o instanţă stabilise daune de 5.000 de euro. O eroare judiciară este de înţeles, dar bătaia de joc la adresa celor care au făcut puşcărie nevinovaţi mi se pare strigătoare la cer. Cum să stabileşti 5.000 de euro daune unei tinere căreia i-ai luat tatăl când era adolescentă şi l-ai ţinut 12 ani în puşcărie nevinovat?
Şi să nu credeţi că este o întâmplare. A mai fost şi cazul tânărului din Roşia de Amaradia, ţinut 9 luni în puşcărie nevinovat, care nu a primit nimic. Probabil judecătorilor li se pare greu să recunoască faptul că şi ei greşesc.
Acum, un gorjean care stă de 9 ani în puşcărie spune că este nevinovat. Acesta este acuzat că a violat o fetiţă de cinci ani, pe care a ademenit-o cu un pumn de cireşe. Bărbatul spune că nu el este vinovat, ci unchiul lui care l-a convins să îşi ia vina asupra lui. Naiv, tânărul de atunci a acceptat, ştiind că urmează să plece din ţară. A vorbit cu unchiul l-a telefon, i-a spus că el ar fi făcut violul, iar respectivul a dus înregistrarea la poliţie. Nepotul a fost judecat şi condamnat în lipsă. Când şi-a dat seama că va sta mulţi ani în spatele gratiilor, bărbatul din Polovragi a căutat dovezi ale nevinovăţiei lui. Are un răspuns al Institutului de Criminalistică din cadrul MAI din 2010, care a comunicat Tribunalului Gorj că „profilul genetic al lui Greuruşi Liviu Gheorghe nu este inclus în amestecul de profile genetice” de pe rochiţa fetiţei. Pare să fie un nou caz Ţundrea. Nu ştim dacă este aşa, dar este inadmisibil că nicio instanţă nu a acceptat revizuirea dosarului.
Probabil că sunt sute de deţinuţi care susţin că sunt nevinovaţi. Dar totuşi, când după condamnare apare o hârtie care atestă că profilul genetic al celui condamnat nu este pe rochiţa victimei, cred că este de bun simţ să se aprobe revizuirea. Ţine de un respect minim pentru noţiunea de libertate, care nu ar trebui să îi fie luată nimănui, atunci când există o urmă de îndoială. Şi omul ăsta cere de opt ani revizuirea. Poate e vinovat, poate nu, dar lucrul ăsta trebuie să fie dincolo de orice îndoială.