Mesajul Moscovei pentru investitorii străini din Rusia. Ce variante au!

Companii din întreaga lume s-au confruntat vineri cu o dilemă cu privire la ce să facă cu investiţiile lor ruseşti, în timp ce Moscova le-a prezentat opţiunile: să rămână în ţară, să o părăsească integral sau să-şi predea participaţiile managerilor locali până când vor întoarcere, transmite Reuters.

 
Prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov a explicat poziţia guvernului la puţin mai mult de o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina şi la o zi după ce banca franceză Societe Generale  a transmis un fior în lumea corporativă spunând că autorităţile ruse i-ar putea confisca activele din ţară.

Belousov a subliniat trei alternative pentru firmele străine: ”Compania continuă să lucreze pe deplin în Rusia. Acţionarii străini îşi transferă acţiunile pentru a fi administrate de parteneri ruşi şi pot reveni pe piaţă ulterior. Compania îşi încheie definitiv operaţiunile în Rusia, închide producţia şi concediază angajaţi”.

Nicio opţiune nu vine fără riscuri. Cei care rămân s-ar putea confrunta cu o reacţie pe pieţele occidentale, unde oamenii susţin cauza Ucrainei, cei care transferă acţiuni ar putea preda cheile cu puţine garanţii, în timp ce cei care renunţă s-ar putea confrunta cu o pierdere mare în cel mai bun caz sau ar putea fi nevoiţi să vândă pentru un preţ modic.

 ”Este un proces complicat”, a spus Darren Woods, directorul executiv al gigantului energetic american Exxon Mobil, care renunţă la investiţiile în petrol şi gaze care implică parteneriate cu Rosneft, din Rusia, şi alţii în valoare de 4 miliarde de dolari.

El a adăugat că ”va necesita un management atent şi o coordonare strânsă cu partenerii noştri din consorţiu”. Companiile au avut puţin timp să se pregătească.

Invazia Rusiei – pe care Moscova o numeşte ”operaţiune specială” – a determinat Statele Unite şi Europa să impună sancţiuni rapide şi cuprinzătoare, care afectează totul, de la sistemele globale de plăţi până la o gamă de produse de înaltă tehnologie.

A face afaceri în Rusia a devenit brusc extrem de complex şi din ce în ce mai precar, în timp ce ruşii obişnuiţi încep deja să simtă dureri economice profunde.

La fel ca Exxon, BP şi Shell au spus că renunţă, în timp ce alţii s-au abţinut pentru moment să se retragă din Rusia.

TotalEnergies a spus că va rămâne, dar nu va investi mai mult. Alţii, cum ar fi compania japoneză Toyota, şi-au suspendat producţia din fabrici, în timp ce IKEA şi-a închis magazinele, dar a spus că îşi va plăti muncitorii timp de trei luni.

Cu toate acestea, unele companii plănuiesc să continue. Producătorul italian de anvelope Pirelli a declarat că a înfiinţat ”un comitet de criză” pentru a monitoriza evoluţiile, dar nu se aşteaptă să oprească producţia la niciuna dintre cele două fabrici ruseşti.

Compania concurentă finlandeză Nokian Tyres a declarat săptămâna trecută că va muta producţia unor linii de produse din Rusia.

Asigurătorul şi managerul de active britanic Royal London a declarat că plănuieşte să-şi vândă activele ruseşti, despre care a spus că reprezintă doar aproximativ 0,1% din portofoliul său.

Pentru companiile care se pregătesc să plece, prim-viceprim-ministrul rus a spus că un plan rapid de faliment ”va sprijini angajarea şi bunăstarea socială a cetăţenilor, astfel încât antreprenorii de bună credinţă să poată asigura funcţionarea eficientă a afacerilor”.

Banca germană a deschis un nou birou la Moscova în decembrie, o mişcare despre care a spus la momentul respectiv că este ”o investiţie şi un angajament semnificativ faţă de piaţa rusă”.

Vizualizări: 1,161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: