16.000 de luptători străini merg să ajute Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat joi, 3 martie, că primii voluntari străini au intrat deja în lupta împotriva trupelor ruse.

Potrivit liderului de la Kiev, 16.000 de luptători străini au depus cereri pentru a se alătura ”Legiunii internaționale”.

„Ucraina primește arme în fiecare zi de la partenerii noștri, de la prieteni adevărați, arme din ce în ce mai puternice. Ucraina întâlnește deja voluntari străini care vin în țara noastră. Primii din 16.000. Ei merg să apere libertatea lu viața, pentru noi, pentru toată lumea. Și vom avea succes, sunt sigur”, a spus președintele Zelenski într-un mesaj video către ucraineni, potrivit G4Media, care citează publicația locală Unian.

Președintele Ucrainei nu a precizat din ce țări vin luptătorii. În același mesaj, Zelenski a transmis Rusiei că țara sa nu se va preda, iar lui Putin i-a spus să se ducă ”acasă”.

La 1 martie, Preşedintele Ucrainei a semnat o lege care le permite combatanților străini care vor să se alăture armatei în lupta împotriva trupelor ruse să intre în țară fără viză.

Zelenski a anunţat crearea legiunii duminică, în a patra zi a invaziei ruse în Ucraina, declarând că toţi aceia care vor să se alăture ”apărării securităţii în Europa şi în lume” pot veni în ţara sa şi să lupte ”cot la cot cu ucrainenii împotriva invadatorilor secolului al XXI-lea”.

 actualizare: Moscova a extins joi, 3 februarie, amenințările și la adresa luptătorilor străini care se vor alătura ucrainenilor, numindu-i ”mercenari trimiși de Occident”.

”Aş dori să subliniez oficial că toţi mercenarii trimişi de Occident pentru a ajuta regimul naţionalist de la Kiev (...) nu au dreptul la statutul de prizonieri de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.

”Niciunul dintre mercenarii pe care Occidentul îi trimite în Ucraina să lupte pentru regimul naţionalist nu se va bucura de dreptul de a fi considerat combatant în virtutea dreptului internaţional umanitar”, a precizat Konaşenkov.

El a avertizat că oricine vrea să se alăture acestei lupte ar trebui ”să se gândească de şapte ori înainte de a veni”, pentru că Rusia ”îi va face responsabili penal dacă sunt reţinuţi”. ”În cel mai bun caz, ei se pot aştepta să fie urmăriţi penal ca infractori”, a adăugat el.

Potrivit lui Konaşenkov, citat de TASS, ”toate actele de sabotaj ale mercenarilor în Ucraina au fost efectuate cu ajutorul armelor furnizate de Occident”.

Vizualizări: 2,513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: