Mărturiile cutremurătoare ale familiei lui Andrei, adolescentul stins pe patul de spital
Familia lui Andrei, băiatul de doar 16 ani, care a murit pe patul de spital în Târgu Jiu, face acuzații grave! Spune că adolescentul a murit cu zile în spital, deși a urcat în salvare pe picioarele lui. „Nu ne-am imaginat nici măcar o clipă că nu-l mai luăm viu acasă”, a spus sora băiatului.
Andrei era crescut de o soră. A rămas orfan când avea doar trei ani. Ambii părinți au murit într-un accident de circulație. Și el era în mașină, dar a supraviețuit.
I-a fost mamă sora mai mare. Ea a fost cea care a văzut că nu se simte bine luni seara și a sunat la Ambulanță. „Am vorbit cu medicul de familie, nu mai era la cabinet și am sunat la 112. A vomitat și avea stomacul tare. Am crezut că are enterocolită. M-am gândit că îi face o perfuzie și își revine, dar a fost un calvar. Pe la 18.30 am sunat la Salvare, a venit după cam 20 de minute, am ajuns la UPU, de acolo ne-au trimis la spitalul “700” pentru investigații. Ne-au plimbat între secții, deși nu vorbiseră între ei și de la spitalul “700” nu știau că venim. Copilul avea și epilepsie și a făcut o criză de epilepsie de la durere și de la atâta trambalat cu ambulanța”, a spus Bianca, sora băiatului.
A venit și diagnosticul după investigații. Copilul făcuse peritonită. „Ne-au spus după CT că a făcut abdomen acut și că trebuie operat de urgență, dar aici nu erau medici care să opereze. Era un domn medic chirurg care ne-a spus că el nu poate să opereze copii, l-am implorat să-l opereze, i-am spus că-i dăm toate semnăturile doar să-l bage în operație pentru că începuse să se simtă rău. N-a vrut”, a mai spus Bianca.
Și povestea continuă: “A zis să așteptăm să meargă la Craiova. S-a aprobat transferul acolo, dar nu aveau ambulanță cu medic cei de aici. Și între spitale ne-au plimbat doar cu ambulanțierul, atât. Până a venit salvarea de la Craiova, copilul a făcut stop cardiorespirator, a intrat în comă, l-a resuscitat, dar degeaba. A murit cu zile. Îmi doresc să se facă dreptate pentru copilul meu. Să se ancheteze cazul și dacă a greșit cineva sau a fugit de răspundere să nu mai poată profesa niciodată”, a mai mărturisit femeia.
Băiatul a decedat aproape de miezul nopții. Când a ajuns ambulanța de la Craiova era resuscitat, dar n-a mai putut fi salvat.
Ambulanță fără medic
Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj a explicat că deficitul de medici a făcut să nu poată fi acoperite toate turele cu medici pe salvări.
Și că, în astfel de situații, sunt trei variante pe care le au medicii din Unitatea de Primiri Urgente: „E o problemă la nivel național cu resursa umană. Noi avem un număr mai mic de medici decât ar fi necesar. Există 5-6 ture pe lună în care nu avem acoperire cu medic specialist. În astfel de cazuri, pentru că e o situație generalizată la nivelul țării, Ministerul Sănătății a dat un ordin și avem mai multe variante”.
Tătaru a explicat care sunt variantele. “Prima e aceea de a chema elicopterul. În Târgu Jiu, nefiind heliportul încă funcțional pe timp de noapte nu s-a putut lua această hotărâre. A doua ar fi ca, în lipsa medicului specialist la Serviciul de Ambulanță, medicul specialist din spital se urcă în ambulanța noastră și însoțește pacientul acolo unde e nevoie. Acest lucru țin să menționez că s-a întâmplat în nenumărate rânduri. Luni seară, nu cunosc de ce nu s-a întâmplat. Și a treia variantă e aceea de a solicita echipaj medical cu medic de la un județ limitrof. Și noi am fost la Severin, la Vâlcea. Acum am chemat de la Dolj, că nu aveam medic. S-a întâmplat o mare tragedie. Serviciul de Ambulanță Gorj are limitele lui ca resursă umană. Efectiv, am fost depășiți ca resursă umană doar că există protocoale și ordine de ministru în vigoare care reglementau ce se întâmplă în astfel de situații”, a punctat Tiberiu Tătaru, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.
Anchete peste anchete
Anchete au deschis și polițiștii care fac cercetări pentru ucidere din culpă, dar și unitatea medicală, precum și Direcția de Sănătate Publică Gorj.
“Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a anunțat Direcția de Sănătate Publică Gorj, care a trimis o echipă de control la unitatea medicală. Membrii echipei de control au solicitat niște de relații de la medicii din liniile de gardă UPU, Chirurgie, ATI, Cardiologie, Neurologie. Din dispoziția managerului, a fost constituită o comisie de cercetare disciplinară. De asemenea, au fost sesizate ANMCS și Colegiul Medicilor Gorj. Fiind vorba despre un caz medico-legal, Serviciul de Medicină Legală Gorj a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Gorj”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
Medic: Aveam două variante
Medicul chirurg Valentin Neagu a fost de gardă când s-a întâmplat tragedia. El a făcut o postare pe Facebook, în care a vorbit despre toate lipsurile din sistem, lipsuri care ajung să pună în pericol viața pacienților:
„Se pune diagnosticul unei afecțiuni ce necesita interventie chirurgicală (intervenție care nu se poate realiza imediat bătând din palme, necesita pregătire preoperatorie).
Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac si respirator, nu îi este pusă viața în pericol.
Copilul, fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciți transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura și se aprobă transferul.
Acum încep problemele: nu este ambulanță cu medic la Târgu Jiu. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător, nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu (scriu cazuri deoarece au fost, sunt și vor mai fi, nu putem impune bolilor să nu afecteze cetatenii din Targu Jiu), nu avem medic de neurochirurgie pentru urgente, nu avem medic de chirurgie plastica, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantila) de garda, nu avem medic de chirurgie toracica.
Toti cei enumerati mai sus fiind necesari in urgenta (ce facem fara ei in cazul unui accident?), iar lista cu ,,nu avem devine îngrijorător de lungă". Se intarzie peste 3 ore transferul pacientului si acesta face complicatii care se datoreaza unei patologii mai complexe (alte boli pe care copilul le are). Sosește ambulanta de la Craiova, dar este prea tarziu. Copilul este netransportabil si in curand decedeaza” - este o parte din postarea medicului Neagu.
Medicul a explicat și ce variante avea el în fața acestui caz: “Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri ajung in situatia sa ma intreb: sa il operez, depasindu-mi competența, riscând sa evolueze nefavorabil, sa fiu acuzat ca l-am operat nefiind de specialitate si ca nu l-am trimis la Spital cu medici de chirurgie infantila?
Sa solicit transferul pacientului catre Spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperand sa-i cresc sansele la viata? Am ales a doua varianta.
Ca medic cu ani de experienta, cu ani in care m-am dedicat complet meseriei ma intreb: mie mi se datoreaza situatia Serviciului de Ambulanta Gorj? Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest Spital? Mă intreb dupa ani de experienta si mii de cazuri, mie mi se datoreaza această lunga lista cu ,,nu avem?"
Ma gandesc dupa atatia ani de experienta si mii de cazuri: de ce am ales aceasta meserie, iar răspunsul vine in ochii pacienților mei, cei carora am putut sa le mai dau sansa de a-si strange in brate familiile, in ochii copiiilor care si-au luat parintii sau bunicii acasa bucurându-se din nou de viata, bucuria din ochii pacientilor mei.
Dar ce facem cu acesta lista lunga de ,,nu mai avem", care iata, ne rapeste sansa la viata?”, s-a întrebat retoric doctorul Neagu.
Miercuri, familia va merge la Serviciul de Medicină Legală pentru a ridica trupul neînsuflețit al copilului, urmând să se pregătească de înmormântare. După ce-și va îngropa fratele, sora care l-a crescut vrea să depună sesizări la Poliție, Parchet și la Colegiul Medicilor care să verifice dacă se face cineva vinovat pentru moartea băiatului.