Aşezare din epoca fierului, descoperită la Logreşti

O descoperire extrem de importantă au făcut arheologii în situl de la Măru-Seaca din comuna Logreşti. Reprezentanţii Muzeului Judeţean spun că este vorba despre o aşezare din epoca fierului, acestea fiind extrem de rare în România, ba chiar inexistente. Aşezarea, cu alte cuvinte un bordei, datează din anul 600-700 Î.H şi este confecţionată în mare parte din lemn. Situl de la Logreşti se întinde pe o suprafaţă de circa un hectar, arheologii săpând în continuare, fiind indicii că ar putea descoperi acolo şi aşezări din epoca bronzului.

Situl din comuna Logreşti este vechi de aproape zece ani, însă săpăturile au fost reluate în urmă cu aproape trei săptămâni de către o echipă de arheologi de la Institutul Naţional de Arheologie şi Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”. Descoperirea făcută de arheologi este una dintre cele mai importante din ţară, o aşezare din epoca fierului. „Este vorba de un sit din prima epocă a fierului, un sit de tip ferigile, adică o manifestare culturală specifică în principal Olteniei. Este un sit foarte important, pentru că acest gen de cultură este cunoscută mai ales prin descoperiri funerale, necropole. De data aceasta, şi cazurile sunt foarte rare, am găsit şi o aşezare, locuire. Putem afla natura lemnului, ce lemn foloseau, ce lemn exploatau la vremea respectivă, undeva la 600-700 Î.H”, a declarat Radu Băjenaru, directorul adjunct al Institutului Naţional de Arheologie.

Expuse în Muzeul Judeţean

Potrivit arheologilor, în România nu există încă descoperită o aşezare ca cea de la Măru-Seaca. Asta pentru că lemnul este extrem de perisabil şi nu se păstrează în timp. Solul de la Logreşti are însă alte proprietăţi. „Solul este mai nisipos, s-a prezervat şi putem afla lucruri destul de importante privind structura şi modul de construcţie a complexelor din preistorie. În România există, dar foarte rare, aşezările sunt extrem de rare, extrem de puţine. Probabil era o epocă în care construcţiile erau exclusiv din lemn, care de regulă nu se păstrează în descoperirile arheologice. După câteva sute de ani, lemnul dispare. Din fericire, la Logreşti am găsit o asemenea situaţie. Avem deja zece bârne de lemn păstrate într-un complex de locuire”, a mai spus reprezentantul Institutului Naţional de Arheologie. Imediat ce campania de săpături va lua sfârşit, toate descoperirile arheologie vor fi expuse în cadrul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.  

Vizualizări: 3,558

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: