Marin Condescu: Acţionarii au crezut în salvarea clubului Pandurii
Curtea de Apel Craiova a suspendat, la finalul săptămânii trecute, decizia Tribunalului Gorj privind intrarea în faliment a Clubului Pandurii Târgu Jiu. Despre această decizie a vorbit la Radio Infinit şeful Adunării Creditorilor de la Pandurii, Marin Condescu, cel care încearcă să menţină echipa locală de fotbal pe linia de plutire şi să recupereze de la membrii asociaţi banii cu care aceştia s-au angajat să finanţeze echipa din Târgu Jiu. Principalul creditor a vorbit şi despre faptul că membrii fondatori au refuzat primirea altor membri asociaţi, fapt care i-a menţinut activi în asociaţie şi după intrarea în insolvenţă.
Reporter: Decizia instanţei cu privire la suspendarea falimentului s-a luat la momentul potrivit, falimentul putea deveni efectiv?
Marin Condescu: Așa este, am obținut în luna decembrie o ordonanță prezidențială de suspendare până la judecarea cererii de suspendare a deciziei Tribunalului Gorj care voia să declare falimentul clubului Pandurii.
Rep.: Ce înseamnă acest lucru pentru Pandurii, este într-o situație tot critică?
M.C.: La Înalta Curte sunt în curs de judecare recursurile. Cred că toate demersurile legale privind luarea unei decizii s-au finalizat şi, imediat după ce se va începe judecarea proceselor, că o să primim şi decizia privind recursul făcut de către membrii fondatori şi asociaţi. Nu ştim când se va finaliza, dar au trecut deja şase luni.
Rep.: Aceşti bani, suma câştigată deja în instanţă de peste trei milioane de euro, aţi spus că trebuie să fie completată cu o altă sumă pentru perioada 2017 – 2020. La ce vă referiţi?
M.C.: În perioada 2017 – 2020 nici unul dintre membrii asociaţi nu s-a retras şi nu a renunţat la calitatea de membru în cadrul clubului şi, mai mult decât atât, s-au opus la primirea de noi membri. Cel mai important aspect este faptul că cei din Consiliul Local, care sunt membrii fondatori, s-au opus de mai multe ori la primirea de noi membrii şi astfel au rămas activi în asociaţie şi după 2017. Dintre membrii fondatori s-a retras doar Artego Târgu Jiu.
Rep.: Dar toţi şi-au dat acordul să intre clubul în insolvenţă...
M.C.: Tocmai de aceea, intrarea clubului în insolvenţă a însemnat că acţionarii au crezut în salvarea clubului Pandurii şi cred în continuare că există o cale de supravieţuire. Pentru că aşa a fost şi concepută Legea Insolvenţei, pentru a da o şansă celor care sunt în dificultăţi financiare şi practic le lipseşte lichiditatea, să poată trece această perioadă grea şi să revină din punct de vedere economic şi sportiv.
Rep.: Dar dacă şi-au dat acordul să intre în insolvenţă, nu înseamnă că nu au mai dorit să contribuie cu bani la club?
M.C.: Nu. În momentul când ai cerut insolvenţa te-ai angajat că susţii financiar clubul să poată ieşi din această stare. Însă acestea sunt probleme de viitor, important este ca acum clubul să primească cei aproximativ patru milioane de euro care ar scoate Pandurii din insolvenţă, achitând toate datoriile.