Manu Tomescu: Muncim 3 zile din 5 doar pentru birurile puse pe munca noastră
În câteva zile încep negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă la Complexul Energetic Oltenia. Sunt 13.000 de salariați care pe de o parte se gândesc la stabilitatea locurilor de muncă, pe de altă parte își doresc majorări salariale. Manu Tomescu, vicepreședinte al Sindicatului Energia din Termocentrala Rovinari, a vorbit despre aceste dorințe, în contextul în care CE Oltenia trebuie să plătească anual sute de milioane de euro pentru certificatele de carbon.
Reporter: Domnule Tomescu, încep negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă. Care sunt așteptările salariaților?
Manu Tomescu: Oamenii își doresc să le fie crescute veniturile, cel puțin în raport cu munca depusă, cu scumpirile coșului zilnic al alimentelor și cu creșterea prețurilor la utilitățile necesare unui trai decent.
Reporter: Deci sindicatele vor cere creșteri salariale chiar dacă să zicem că administrația vă va spune despre situația grea prin care trece compania?
M.T.: Conducerea companiei tot timpul a invocat această situație grea, cel puțin din câte știu eu din culisele negocierilor la care am participat în ultimii 3 ani.
Cred că cel puțin din anul 2012, de când a fost creat CE Oltenia, noi tot timpul am fost într-o situație grea, dar asta nu din vina salariaților, pentru că noi am muncit și ne-am făcut treba.
Credem că noi, salariații acestei companii, deja am lăsat prea mult de la noi și am plătit prea mult cu drepturile noastre, cu eforturile și sănătatea noastră, pentru a ține CE Oltenia să plutească la limita de supraviețuire, iar în tot acest timp guvernanții nu au făcut mai nimic în acest sens.
Reporter: Credeți că de data asta vor face ceva? Ați văzut declarațiile Ministrului Economiei, Virgil Popescu, în care vorbea despre restructurări și că minerii vor putea să muncească la drumuri și autostrăzi?
M.T.: Am văzut. Într-un fel ne-am și obișnuit cu astfel de declarații politicianiste, unele de-a dreptul hilare. De-a lungul timpului ne-au tot trimis ba prin agricultură, ba să cărăm carbunele cu sacoșa, bine că s-a terminat canalul Dunăre - Marea Neagră, că ne trimiteau și la Canal, cum era o vorbă pe timpul lui Ceaușescu.
Prin astfel de declarații oamenii aceștia ne arată că habar n-au ce înseamnă CE Oltenia pentru România, pentru Sistemul Energetic Naţional și mai ales pentru Gorj și chiar o mare parte din Oltenia, din punct de vedere economic și social.
Le-am tot spus în acești ani că este nedrept să lași doar minerii și energeticienii să plătească angajamentele pe care Guvernele României și le-au luat în fața Uniunii Europene, în privința costurilor cu certificatele de carbon, dar nu le-a păsat și nu le pasă. Suntem în Uniunea Europeană și le copiază regulile, dar nu au văzut că, în celelalte state europene, pentru plata acestor certificate de carbon străinii au creat mecanisme prin care și-au protejat companiile și mai ales salariații. În schimb ai noștri guvernanți și parlamentari, singurul lucru pe care l-au copiat după modelul Uniunii Europene a fost cu salariile lor de mii de euro.
Reporter: Credeți că de data asta va fi altfel și veți reuși să îi faceți să înțeleagă aceste lucruri?
M.T.: Nu știu dacă ei o să înțeleagă ceva, dar după părerea mea noi trebuie să ne facem datoria și trebuie să luptăm pentru locurile noastre de muncă și pentru drepturile noastre.
Trebuie să luptăm împotriva acestor biruri puse pe munca noastră, ca să nu mai fim tot timpul condamnați să le plătim doar noi.
Pentru că, din cauza acestor biruri puse pe munca noastră, noi, salariații din CE Oltenia, am ajuns în situația ca, din 5 zile lucrătoare, să muncim mai mult de 3 zile pentru a plăti aceste biruri și mai puțin de 2 zile pentru noi.
Aici ne-au adus guvernele care au condus CE Oltenia. De am ajuns ca, din tot ce producem noi prin munca noastră extrem de grea, cam două treimi să ni se iau înapoi prin aceste biruri.
Iar, în privința negocierilor ce vor urma, eu cred că acesta ar trebui să fie principalul nostru argument. Adică atâta timp cât fără a mai pune la socoteală și alte taxe, mai mult de jumătate din munca noastră se duce doar pe birul certificatelor de carbon, făcându-i miliardari în euro pe șmecherii din sistemul energetic, atunci considerăm că avem și noi dreptul să cerem salarii mai mari și drepturi care să ne răsplătească munca extrem de grea pe care o depunem în carierele miniere și termocentralele din CE Oltenia.