Sindicalist: Minerii vor fi istorie în doi - trei ani

„Minerii vor fi istorie în doi, trei ani” și „Memorandumul pune capăt energiei pe cărbune!” Sunt declarații făcute de sindicalistul Constatin Crețan în contextul situației grele prin care trece Complexul Energetic Oltenia. Crețan a adăugat, într-un interviu la Radio Infinit, că se urmărește închiderea mai multor cariere de cărbune imediat ce vor fi puse în funcțiune grupurile pe gaze.

Reporter: Cum vedeți dvs. situația prin care trece Complexul?

Constantin Crețan: Vorbesc de această situație de cinci ani. Din relațiile pe care le am, știam că se va încheia un Memorandum care va pune punct final energiei pe cărbune. Știam că va scoate cărbunele. Am spus că deja și-au pregătit grupul pe gaze la Craiova și pregătesc grupurile pentru Turceni și Ișalnița și, prin aceste măsuri, vor dispărea toți minerii. La capacitatea pe care o aveau grupurile pe gaze, nu mai e nevoie de cărbune. Am atras atenția și politicienii și liderii de sindicat considerau că vorbesc tâmpenii. Asta era poziția lor! Memorandumul pune capăt energiei pe cărbune!

Rep.: Cu alte cuvinte, vor fi închise cariere?

C. C.: Cariera Rovinari, Cariera Lupoaia, Cariera Peșteana erau planificate să se închidă mai din vreme. Ei, pentru a-și obține aceste fonduri, vor închide mult mai devreme, dar gândiți-vă că și carierele celelalte care sunt eficiente nu vor avea desfacere de cărbune pentru că, introducând grupul pe gaze nu mai e nevoie de cărbune.

Rep.: Cât de mult va afecta acest împrumut compania? Este adevărat că trebuie returnat în șase luni?

C. C.: Acest împrumut este condiționat de închiderea capacităților de cărbune. Acest împrumut se dă pentru dezvoltarea grupurilor pe gaze, condiționat de închiderea carierelor. Este destul de clar. Nu sunt străini nici cei care au fost la Guvernare, nici cei care sunt la Guvernare. Eu v-am spus că execută orbește ordinele din afară și vor închide tot ceea ce este cărbune. În condiții normale, trebuie să mai funcționăm. Ei nu sunt pregătiți. Ei au pregătit doar un grup la  Craiova. În doi, trei ani de zile vor fi gata și cu grupurile celelalte pe gaze. Mai e nevoie de personal doi, trei ani de zile, după aceea este punct final și minerii vor fi istorie.

Vizualizări: 7,945

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: