Iordache nu crede în măsurile promise de guvern: Agentul economic mic nu va ajunge la ele

Afacerile mari și mici au de suferit din cauza pandemiei de coronavirus Covid-19, dar oamenii de afaceri nu par mulțumiți de măsurile promise de guvern. Este multă bâlbâială la nivelul executivului. Ion Iordache, om de afaceri, a acordat un interviu pe această temă la Radio Infinit.

Reporter: Ce așteptări aveți de la guvern în această perioadă?

Ion Iordache: Trebuie asumat în primul rând, trebuie să îşi asume şi să spună adevărul. Pentru că e o confuzie generală, aşa cum au spus mulţi oameni, va urma o criză economică ce va fi mai gravă decât criza asta din sănătate. Nu se mai produce nimic, şi, din punctul meu de vedere, pentru orice zi în care nu se lucrează şi nu se produce nimic, va fi nevoie de zeci de zile ca să recuperăm. Din păcate, cât de curând vom ajunge la fundul sacului, pentru că nu se mai produce, oamenii vor termina şi banii, au rate la bănci şi au datorii. Chiar dacă se amână ratele nu se va rezolva problema, pentru că la un moment dat tot trebuie să îşi plătească ratele şi va fi şi mai greu. Ştim cu toţii cât de greu le e acum la foarte mulţi oameni pentru că trăiesc de la o lună la alta şi îşi plătesc datoriile.

Rep.: Cât vor rezista firmele din județ?

I.I.: Angajatorii, pentru că este situaţia aceasta incertă, nu ştiu ce să facă, să mai aducă oamnii la lucru, să nu îi aducă, şi chiar şi cei care mai lucrează merg cu motoarele reduse ca şi intensitate şi asta produce cheltuieli. Şi deja se albesc din punct de vedere financiar, posibilităţile lor de a susţine în continuare activitatea şi de a plăti şi datoriile pe care le au vor fi şi mai mici şi nu ştim ce se va întâmpla.

Atâta timp cât nu înţelegem, şi probabil că nu se ştie nici la nivel guvernamental direcţia în care se doreşte să se meargă, noi aşteptăm să spună ceva.

Rep.: Guvernanţii au luat câteva măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri, cum vi s-au părut?

I.I.: Nu sunt, din punctul meu de vedere nu există. Eu nu le văd, nu le simt, pentru că sunt condiţionate de o grămadă de alte lucruri în aşa fel încât cel puţin agentul economic mai mic să nu ajungă la ele niciodată. Ca la noi! Doar să spună că au făcut, să se laude că uite ce măsuri am luat, şi oamenii, marea majoritate a oamenilor nu ştiu că nu au treabă cu aceste măsuri că nu sunt angajatori. Şi angajatorul este plimbat şi făcută o procedură atât de complicată în aşa fel încât să nu poţi să beneficiezi de ele niciodată. Nu e nimic nou, ce să zicem, un gust amar încă o dată, chiar şi în momentele astea.

Rep.: Dar ce aţi fi aşteptat mai degrabă de la guvernanţi?

I.I.: Lucruri foarte simple, măcar acum, foarte simple şi clare. Adică să ne spună, chiar dacă nu ne ajută, dar să spună, băi fraţilor, opriţi de mâine activitatea în domeniu.

Şi să spună foarte clar: staţi acasă toţi, că degeaba spune să stea oamenii în case şi încearcă să îi oblige să stea în casă, dacă din fiecare familie unul se duce la muncă. Că se duce la muncă şi are contact cu alţii şi dă virusul la toată familia apoi. Şi degeaba stau restul în casă.

Vizualizări: 2,198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: