Marian Achim: „Nu suntem singuri în Univers“

Marian Achim este cadru didactic la Universitatea „Titu Maiorescu” din Târgu Jiu şi este pasionat de astronomie. Anul trecut a pus bazele Societăţii Române pentru Cultură şi Ştiinţă „Tineri pentru Viitor” prin intermediul căreia este promovată astronomia şi care susţine copiii talentaţi, dar fără posibilităţi financiare. Ca orice astronom, acesta consideră că nu suntem singuri în Univers.

Marian Achim crede că nu suntem singuri în Univers. „Nu suntem singuri într-un Univers atât de mare, în condiţiile în care doar galaxia din care facem parte are peste 200 de miliarde de stele şi cred că nu puţine dintre ele au un sistem planetar care să graviteze în jurul lor”.

Marian Achim povesteşte că de mic a fost atras de tehnică, iar de doi ani, de când şi-a achiziţionat primul telescop, astronomia a devenit pentru el un mod de relaxare. „În copilărie eram atras de tot ce însemna tehnică. Confecţionam tot felul de componente electronice, de la radiouri, jocuri de lumini, la decodoare. Eram pasionat şi de informatică şi chiar am dezvoltat o serie de jocuri pentru calculatoarele HC. Mai nou pasiunea pentru astronomie reprezintă pentru mine un mod de a mă linişti, de a mă descărca şi nu o practic neapărat cu scopuri ştiinţifice”, afirmă Marian Achim.

În plan profesional Marian Achim a absolvit un doctorat în Cibernetică şi Statistică Economică la Universitatea din Craiova, iar acum unde predă cursuri de Asigurări, Reasigurări şi Marketing la Universitatea „Titu Maiorescu” din Târgu Jiu.

Aparatura, foarte costisitoare

Din anul 2008, Marian Achim a devenit membru al Societăţii Astronomice Române de Meteori, filiala Gorj. Şi-a achiziţionat două telescoape cu ajutorul cărora s-a apropiat mai mult de cer. „În condiţii bune se poate observa Soarele, Venus, Jupiter, Saturn, satelitul natural al Pământului, Luna, cu tot ce înseamnă relief, mări sau cratere lunare. În rest se pot observa comete, galaxii, roiuri de stele, nebuloase. Pentru observare astronomică ne-am deplasat în funcţie de vreme în câteva locaţii precum Poiana Narciselor, Muşeteşti, Bengeşti Ciocadia, Hurezani, Tismana sau chiar în judeţul vecin, Hunedoara”, menţionează Marian Achim.

Pe viitor şi-ar dori să observe fenomenele astronomice din ţările nordice. „În viitor şi-ar dori să meargă într-o ţară nordică pentru a observa Aurora Boreală şi în emisfera sudică pentru a vedea partea de cer nevăzută de aici”, mai spune acesta.

Spaţiul cosmic a fost supus şi fotografiei, Marian Achim fiind unul dintre cei care a câştigat premii la nivel naţional cu lucrările sale. Astrofotografia este un domeniu extrem de costisitor, care presupune precizie şi multă dedicaţie. „Pentru a practica fotografia astronomică sunt esenţiale trei lucruri: să deţii un instrument optic de o calitate foarte bună, precum un refractor, de o montură ecuatorială cu ajutorul căreia se compensează mişcarea de rotaţie a Pământului şi de o cameră CCD, fie de un aparat foto DSLR”. Fotografiile sale au fost premiate chiar şi la nivel naţional. „Am participat în anul 2010 la Concursul Naţional de Astrofotografie ce s-a desfăşurat la Târgovişte, unde am obţinut locul doi. Am avut o lucrare cu marea nebuloasă din Orion, o fotografie făcută la Lună sau cu un grup de pete solare”, mai explică acesta.

Vizualizări: 272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: