Ion Catană prelungeşte viaţa obiectelor din Muzeul Judeţean
Profesorul Ion Catană este omul care are grijă ca obiectele Muzeului Judeţean Gorj să se păstreze în cea mai bună formă astfel încât să dureze generaţii de-a rândul. Cu o experienţă de zeci de ani în spate, Ion Catană îngrijeşte fiecare exponat în parte, îi descoperă frumuseţea şi îi oferă cel mai bun tratament să reziste peste ani. A vizitat multe muzee din ţară şi din lume şi a reuşit în toţi aceşti ani să înveţe cele mai bune practici de conservare.
Ion Catană este printre oamenii de bază ai Muzeului Judeţean Gorj, omul fără de care viaţa obiectelor aflate în patrimoniul judeţului ar fi mult mai scurtă. Reuşeşte prin cele mai documentate practici să menţină un obiect vechi de sute de ani în cea mai bună stare pentru alţi zeci de ani. Avându-l ca profesor pe Aurel Moldoveanu, părintele conservării culturale, Ion Catană colaborează şi astăzi cu acesta. „Sunt în acest muzeu de 21 de ani, am misiunea de a prelungi cât mai mult viaţa tuturor obiectelor aflate în patrimoniul judeţului. Nu este o muncă uşoară având în vedere că trebuie să şti pentru fiecare obiect în parte la ce temperatură trebuie ţinut, ce umiditate, care sunt factorii care îi diminuează sau măresc durata de viaţă. Mi-a plăcut să fac asta, e ca şi cum ai da viaţă unui obiect”, a declarat Ion Catană.
Îmbină conservarea obiectelor cu fotografia
Şi cum conservarea culturală se împacă cel mai bine cu istoria, Ion Catană a predat această disciplină încă din 1998. Spune despre el că a ales să predea pentru că îi plac mult copiii. „M-au atras copii, am satisfacţia că am fost plăcut de ei. Şi eu la rândul meu l-am avut profesor pe Aurel Moldoveanu, părintele conservării culturale, un om extrem de dur de care nu te puteai lipi. Am fost printre norocoşi şi i-am intrat la suflet şi păstrăm legătura şi astăzi. Îl ajut la editarea unei cărţi”, a declarat profesorul Catană.
Conservarea culturală a fost ca o boală pentru acesta, nu degeaba îşi dedică aproape tot timpul salvării obiectelor de valoare. „Ceea ce fac eu se numeşte conservare preventivă, previn degradarea, aflu care este provenienţa obiectelor, dacă sunt sau nu sunt de valoare pentru că sunt obiecte care nu au valoare culturală şi nu mai pot fi salvate”, a mărturisit Ion Catană. În puţinul timp liber pe care îl mai are, profesorul Ion Catană se dedică fotografiei artistice. „Am titlul de artist fotograf, am început ca fotograf al muzeului şi am ajuns acum la câteva mii de poze, am participat şi la concursuri, este o pasiune a vieţii”, a precizat Ion Catană.