Doctorul Stănculete: „Mă afectează cazurile de cancer la tinere”

Vasile Stănculete lucrează în ambulatoriul Spitalul Judeţean Gorj de peste 12 ani coordonând activitatea acestuia. Potrivit medicului ginecolog, Vasile Stănculete, boala cu care se confruntă de departe femeile în ziua de astăzi este cancerul de col uterin. Când nu practică ginecologia, Stănculete îi dă lecţii de schi fiului său în vârstă de cinci ani.

Practică ginecologia încă din anul 1982 alegând această ramură pentru că la vremea respectivă era o ramură bănoasă. „Mi-am dorit să fac o ramură chirurgicală, îmi plac ramurile care implică intervenţia, activitatea şi având în vedere că ginecologia se potrivea descrierii am ales să fiu medic ginecolog, dar trebuie să recunosc că era şi o meserie bănoasă la vremea respectivă şi respectată”, a declarat Vasile Stănculete. Mărturiseşte că de-a lungul atâtor ani de experienţă a dat peste fel şi fel de femei şi deşi nu se consideră un medic exigent având în vedere meseria pe care o practică, nu a putut trece niciodată peste ignoranţă şi nesimţire. „În relaţia medic-pacient nu sunt un om rău, nu mă port urât dar nu am înţeles niciodată cazurile de ignoranţă şi nesimţire şi cu toate astea dacă ar fi să-mi aleg încă o dată profesia tot ginecologie aş alege”, a precizat medicul.

„Orice doctor are pe conştiinţă unu sau două cazuri“

Om înainte de toate, Stănculete mărturiseşte că de-a lungul profesiei a făcut greşeli profesionale care ar fi putut costa viaţa pacienţilor, dar aceste greşeli apar la toţi medicii şi oriunde în lume. „Orice doctor din lumea asta are pe conştiinţă unu sau două cazuri, numai cine nu a profesat niciodată în medicină poate să afirme că nu are pe conştiinţă vreun pacient. La urma urmei suntem oameni, facem greşeli. Cunosc profesori doctori universitari care mi-au mărturisit că au pe conştiinţă pacienţi în cazul cărora puteau să facă mai mult”, a mărturisit Stănculete.

Medic fiind, Vasile Stănculete vede sistemul sanitar românesc ca prost conceput dar care mai poate fi îndreptat. „Primul lucru care ar trebui făcut ar fi o delimitare clară între sistemul de stat şi sistemul privat. Casele Judeţene de Sănătate să aloce bani mai mulţi spitalelor pentru că spitalele au mai mulţi beneficiari decât cabinetele particulare”, a declarat Stănculete. Şi cum la tot pasul are de a face cu cazuri foarte grave, aproape nimic nu-l mai sensibilizează însă recunoaşte că cel mai mult îl afectează cazurile de cancer la tinere. „Cele mai multe femei sunt depistate în ultimele faze de cancer de col uterin. Recent am avut o fată de 23 de ani pe care am diagnosticat-o cu cancer în faza 3, diagnostic confirmat ulterior la Cluj. Astfel de cazuri, oricât ar fi, te afectează”, a mărturisit doctorul Stănculete.

Când nu este la cabinet, medicul încearcă să-şi petreacă mai tot timpul în preajma familie. Tată al unui băiat de cinci ani, Stănculete îl învaţă pe acesta schi, el însuşi un împătimit al acestui sport. „Am un băiat de cinci ani, sunt ginecolog deci ştiu să fac copii şi la vârsta asta, şi mai am o fată de 23 de ani. Avem o cabană la Straja şi pe timp de iarnă mergem la schi acolo pentru că eu am practicat mulţi ani. În rest, având casă la Drăguţeşti, majoritatea timpului mi-l petrec în gospodărie, cu florile, cu gazonul”, a mărturisit Vasile Stănculete.  

Vizualizări: 393

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: