Primarii vor menţinerea posturilor de poliţie comunale
Majoritatea primarilor din judeţul Gorj refuză să se gândească la posibilitatea că posturile de poliţie de la comune vor fi desfiinţate. Speriaţi de zvonurile auzite, primarii au purtat deja primele discuţii cu şefii de post care i-au asigurat că posturile comunale vor rămâne.
Potrivit primarului din Ciuperceni, marţi a avut loc o şedinţă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie cu toţi şefii de post din comune. „Eu am discutat cu şeful de post de la mine şi mi-a spus că nu se pune problema desfiinţării posturilor de poliţie. Ar fi foarte rău pentru noi, ar creşte infracţionalitatea. Dar din câte ştiu eu a avut loc deja o şedinţă la inspectorat pe tema asta, asta am aflat şi eu de la şeful de post”, a declarat Dumitru Tăloi, primarul din Ciuperceni.
La Leleşti aceeaşi îngrijorare, primarul purtând discuţia cu şeful de post încă de luni. Marian Rotaru spune că nu numai că ar creşte infracţionalitatea, dar ar fi aproape imposibil să te deplasezi la zeci de kilometri distanţă ca să faci o plângere. „Eu am avut o discuţie luni cu şeful de post şi i-am pus în vedere că nu este în interesul nostru să se desfiinţeze. Din ce am auzit şi eu, vor să facă un birou special la mai multe comune unde să se instrumenteze cazurile de natură penală. Cine credeţi că se duce la zeci de kilometri să facă o plângere sau ceva”, a precizat Marian Rotaru, primarul din Leleşti.
Primarul Comunei Bălăneşti a avut şi el o discuţie cu şeful din post din comună şi nu vede cu ochi buni desfiinţarea poliţiei. „Dacă s-ar întâmpla asta, comuna Bălăneşti va aparţine de Oraşul Bumbeşti-Jiu şi este zic eu o distanţă destul de mare. În altă ordine de idei ca în orice comună şi aici mai sunt stări conflictuale, reclamaţii între vecini şi alte aspecte pe care poliţia din comună le poate soluţiona”, a declarat Radu Rotaru, primarul comunei Bălăneşti. Mai mult decât atât edilul din Bălăneşti susţine că postul de poliţie din comună a fost amenajat şi s-au investit bani în dotarea acestuia. „Este păcat să desfiinţeze poliţia locală, pentru că aici la post s-au investit bani pentru amenajarea sediului. Este apă trasă, căldură, plus dotările dumnealor”, spune Radu Rotaru.
Sătenii vor păstrarea posturilor de poliţie
Sătenii din localităţile din Gorj, în special bătrânii, nici nu vor să audă că vor rămâne fără poliţie în comună. Ei se tem că dacă poliţia rurală va fi desfiinţată, infractorii îşi vor face de cap. „Cum să se desfiinţeze poliţia? Nu se poate aşa ceva. Să nu mai avem poliţişti în comună? Va fi vai de capul nostru atunci. Intră tâlharii peste noi în casă. Ne omoară cu zile. Aşa se mai speriau de poliţişti că mai treceau pe drum. Acum dacă nu mai e poliţie în sat de cine să le fie frică. În plus de asta ne mai duceam şi noi mai făceam câte o reclamaţie, acum unde ne mai ducem?”.
Până la jumătatea lunii februarie se va şti exact care posturi de poliţie vor fi desfiinţate. Localităţile nu vor rămâne fără poliţişti, doar că aceştia vor patrula cu maşinile.