Manţog susţine un fond de solidaritate în minerit şi energie

Directorul economic al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog, se declară dispus să militeze pentru ca şefii din minerit şi energie din Oltenia să contribuie financiar la un fond de solidaritate, în cazul în care Ministerul Economiei nu va crea un fond naţional de solidaritate în unităţile din subordine. Discuţii pe această temă s-au purtat şi la Bucureşti, la nivel de miniştri, sindicaliştii din domeniu spunând că aşteaptă să vadă cum se va concretiza ideea.

         

Ministrul economiei, Adriean Videanu a declarat ieri că angajaţii din unităţile subordonate ar trebui să accepte, din solidaritate, o reducere a salariilor, ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, precizând că în Guvern sunt discuţii pentru o taxă de solidaritate care să fie aplicată bugetarilor cu venituri mari. Şefii din minerit şi energie de la nivel de Oltenia nu prea pot să spună „nu” cu zâmbetul pe buze la o asemenea iniţiativă, dar nici „da” nu au cum să declare din prima, mai ales că lefurile le-au fost plafonate anul trecut la nivelul unui secretar de stat, iar contractele pe care le semnează anual sunt de multe milioane de euro, responsabilitatea fiind foarte mare.  Democrat-liberalul Ionel Manţog, fost secretar de stat şi fost consilier al ministrului economiei Adriean Videanu, afirmă că ideea înfiinţării unui asemenea fond a avut-o înainte ca ideea respectivă să fie vehiculată la nivel naţional. „Eu, ca exemplu personal, intenţionam să mă implic în constituirea unui fond de solidaritate, înainte ca ideea să fie enunţată la nivel naţional. La el ar urma să contribuie toate persoanele ce ocupă funcţii de conducere în Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi în complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Sunt unităţi nesubvenţionate, care nu primesc ajutor de la stat, dar voi milita pentru a convinge persoanele care le conduc să contribuie cu un procent destul de consistent din salariul pe care îl au”, declară Manţog.

Solidaritate după ani de restructurări

Directorul economic menţionează că salariul mediu din cele trei unităţi din Oltenia este unul „destul de bun”, motiv pentru care şi angajaţii SNLO şi CE Rovinari, respectiv, CE Turceni, ar putea contribui financiar la susţinerea fondului de solidaritate. „În timp ce în minerit şi energie s-au făcut constant reduceri de personal, în sectorul bugetar s-au angajat 250.000 de persoane în 2007 şi 2008. Minerii şi energeticienii au traversat pustiul şi ar putea să spună că e şi rândul bugetarilor să facă un asemenea pas, dar nu cred că va fi o asemenea situaţie. Şi la noi sunt salarii sub cele ale unor bugetari şi trebuie să vedem cum putem compensa aceste diferenţe, întrucât nu putem fi solidari cu ceilalţi români desolidarizându-ne de colegii noştri de muncă”, afirmă Ionel Manţog.

Ruşeţ crede că salariile sunt mici

Liderul sindical din cadrul CE Turceni, Ion Ruşeţ, care este şi senator PDL, a declarat că discuţiile despre constituirea unui fond de solidaritate şi ideea ministrului Adriean Videanu de reducere a salariilor din solidaritate poate fi luată în discuţie de către sindicate. „Trebuie să vedem procedura, mai ales că în Oltenia nu s-au majorat salariile în ultima vreme. Trebuie să lăsăm deoparte propoziţia politică exprimată de domnul Videanu şi să vedem cum o aplicăm. Minerii şi energeticienii au fost oricum solidari cu românii aflaţi la suferinţă, aş aminti aici doar gesturile de solidaritate cu cei afectaţi de inundaţii sau alunecări de teren. După discuţii vedem ce putem face”, declară Ruşeţ.

Acesta afirmă că ministrul economiei ar trebui să fie mult mai preocupat de reducerea cheltuielilor, el fiind convins că la unele licitaţii pot fi obţinute economii de 10-15%.

“Am dezbătut această problemă de mai mult timp şi trebuie negociată. Suntem de acord cu acest fond de solidaritate, cu condiţia să fie folosit pentru redeschiderea zonelor miniere acolo unde se cere. Nu suntem de acord cu alte disponibilizări“

Marin Condescu, preşedintele USMO

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: