A murit unul dintre cei mai mari lăutari ai Gorjului
Lumea muzicii lăutăreşti a mai pierdut un muzician de renume. Constantin Piţigoi, cunoscut şi sub denumirea de Nea Alită, în vârstă de 77 de ani, a decedat sâmbătă noaptea după de a suferit un infarct. Ceremonia de înmormântare va avea loc astăzi, la Biserica Sfinţii Mihail şi Gavril din Târgu Cărbuneşti, la ora 13. La înmormântare va cânta o orchestră condusă de Adrian Luca.
Lăutarul Constantin Piţigoi a decedat în urma celui de-al treilea infarct pe care l-a suferit. „Era ora trei dimineaţa şi m-am dus la el în cameră să văd ce fac copiii. El se uita la televizor. Ultimul lucru care mi l-a zis a fost să acopăr copiii cu ceva după care am văzut că s-a schimbat la faţă”, a spus fiul acestuia Gioni Piţigoi.
Nea Alită, cum îi spuneau apropiaţii, s-a născut pe data de 10 august 1933 în Târgu Cărbuneşti şi a fost unul dintre personajele marcante care au făcut parte din Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului“ pe vremea când acesta era condus de către marele dirijor Gelu Barabancea.
Banda lui Nea Alită, pe cale de dispariţie
La vârsta de 28 de ani acesta s-a hotărât să-şi facă propriul taraf de muzică lăutărească care îi şi poartă numele „Banda lu’ Nea Alită“ împreună cu fraţii săi Bebe şi Gogă, care a şi decedat în urmă cu o lună. A fost în turneu cu nume mari ale muzicii populare româneşti precum Maria Lătăreţu, Ion Dolănescu şi Irina Loghin.
Acesta a lăsat în urma sa o serie de proiecte care vor fi continuate de către fiul acestuia, cei doi nepoţi, de 9 respectiv 13 ani şi fratele lui, singurul care mai trăieşte de altfel, Bebe Piţigoi. În luna iunie, aceştia vor participa la festivalurile de la Sibiu şi Suceava, însă vor continua şi proiectele începute cu Şcoala Populară de Artă. „Nea Alită Piţigoi din Cărbuneşti este singurul lăutar al mileniului III căruia Grigore Leşe împreună cu Institutul Cultural Român i-au realizat un album discografic, lansat la Casa de Discuri Intercont Muzic şi a cântat împreună cu banda sa la cea de-a patra întâlnire din cadrul programului Ultimii Rapsozi”, a spus Viorel Gîrbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.