Manţog: Contractele colective de muncă vor fi renegociate la înfiinţarea Electra
Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a declarat că salariile încasate de angajaţii SNLO vor creşte în perioada următoare, treptat, minerii din Societatea Lignitului urmând să-i prindă "din urmă" pe colegii din complexurile energetice. Acest lucru va fi posibil după ce unităţile care exploatează cărbune şi cele care produc energie la nivel de judeţ vor fi înglobate într-o singură entitate, faimoasa Electra urmând să prindă viaţă în cursul primăverii, după ce Guvernul a aprobat recent înfiinţarea acesteia.
"Electra nu poate decât să aducă lucruri bune pentru minerii şi energeticienii din Gorj. Au fost deja discuţii la minister, dar şi cu sindicatele, în privinţa prelungirii actualelor contracte colective de muncă până la înfiinţarea noii companii, atunci urmând să fie negociat noul contract colectiv de muncă din unitate. Atunci se va stabili că salariile minerilor vor fi uniformizate, lucru care presupune că nu vor scădeA cele ale angajaţilor de la Turceni şi Rovinari, care sunt mai mari, ci vor creşte ale celor de la SNL Oltenia. Ştim că această creştere de la SNLO va duce la o creştere substanţială a cheltuielilor şi trebuie găsite soluţii pentru a echilibra situaţia, acum lucrându-se la aceste soluţii“, a declarat Manţog.
Noua companie, mai credibilă pentru investitori
Manţog spune că noua societate va avea un start bun şi în privinţa încasărilor la energia electrică vândută, acum contractele de vânzare fiind încheiate prin stabilirea unor garanţii ce pot fi executate în caz de neplată. Astfel, blocajul economic din anii trecuţi poate fi evitat.
„Electra va asigura şi o încasare mai bună a contractelor de vânzare a energiei pentru că, în prezent, contractele sunt gândite cu o garanţie, fapt care face certă încasarea lor. Nu mai este situaţia de acum câţiva ani, când Termoelectrica nu plătea, dar nu plătea nu pentru că încasa banii şi nu-i vira la fosta CNLO, ci pentru că avea contracte cu marile combinate falimentare şi cu comercianţii şmecheri. Noua societate va avea printre acţionari şi Fondul Proprietatea, care are 25% din acţiunile de la Turceni şi Rovinari, atitudinea celor de la Fond fiind una extrem de pozitivă atunci când s-a discutat cu ei despre înfiinţarea Electra. Ei au apreciat că transferul de acţiuni pe care le au acum la Electra va presupune o creştere a valorii lor, nu o scădere, pentru că o structură mixtă de producţie e mai credibilă pentru orice investitor“, a mai spus directorul economic de la CE Turceni.
În plus, perspectivele pentru unităţile din Gorj de a fi modernizate sunt şi mai mari, Electra având şanse sporite pentru a asigura noi surse de finanţare. „Electra vine acum şi cu o altă bonitate pentru a asigura viitoare surse de finanţare cu care să fie modernizate unităţile din Gorj, complexurile energetice ajungând în imposibilitatea de a mai obţine alte credite în viitor", a încheiat Manţog.