Managerul CEO, despre un complex cu şase cariere şi opt grupuri
Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, vorbeşte despre posibilitatea redimensionării companiei, aşa încât să rămână în picioare 6 şi din cele 11 cariere şi 8 din cele 14 grupuri energetice. Această reducere de activitate este motivată de impunerea unor ţinte dure de decarbonizare în cazul centralelor pe cărbune. Asta ar însemna reducerea numărului de angajaţi cu câteva mii. CE Oltenia mai are acum 15 mii de angajaţi.
Parlamentul European a votat o rezoluţie ce cuprinde măsurile pe care le susţine la întâlnirea pe schimbări climatice din decembrie de la Paris, măsuri ce influenţează sistemul energiei pe cărbune. Se doreşte reducerea emisiilor cu 40% până în 2030, precum şi 30% energie din surse regenerabile. De asemenea, se discută despre retragerea unor certificate carbon de pe piaţă, însă din anul 2019, când ar creşte preţul acestora. “Probabil că, dacă deciziile vor fi abrupte şi dure cu privire la lignit, ar trebui într-un termen relativ scurt reorientate fluxurile de capital spre maxim 6 cariere, acelea care au grad de rentabilitate mai mare. Şi grupuri energetice păstrate pe măsură. Undeva la opt-nouă din 14 cât avem acum”, a explicat directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel la TV Sud.
Reduceri drastice în cariere
CE Oltenia are acum 11 cariere, cu peste 10.000 de angajaţi. Redimensionarea de care vorbeşte Laurenţiu Ciurel ar reduce numărul acestora la jumătate. „Cinci-şase cariere înseamnă în jur de 5.000 de oameni, cam o mie de oameni pe carieră, la unele sunt 6-700. Ar trebui să urmeze şi TESA aferentă, care ar mai fi şi acolo de ordinul sutelor şi ce-i mai grav este că va trebui să urmeze personalul de exploatare de la sucursalele energetice. Când ajungem acolo situaţia este ireversibilă. Într-o carieră te mai poţi întoarce, dar într-un grup pe care nu-l conservi şi l-ai închis nu te mai poţi întoarce peste un an sau doi dacă te răzgândeşti”, a precizat acesta.
Directorul Ciurel s-a lăudat şi cu tăierile pe care le-a făcut în cei trei ani de când conduce CE Oltenia. „Ce s-a făcut în Oltenia nu s-a făcut nicăieri. În Oltenia s-au modificat patru contracte de muncă mult în defavoarea angajatului. Au dispărut peste o mie de TESA. S-au externalizat trei cariere, Berbeşti, Alunu, Panga cu peste 1.200 de salariaţi. S-au dat afară 2.000 de oameni cu salarii compensatorii, s-au închis grupuri energetice. A fost o restructurare profundă“, a declarat acesta.