INEDIT: Muzeul de Artă, o bijuterie pe care o poți descoperi de sărbători
Gorjenii care încă se mai gândesc ce să facă în perioada dintre Crăciun și Revelion au posibilitatea să opteze pentru o vizită la Muzeul de Artă din Târgu Jiu. Dacă nu aţi fost până acum să vedeți Muzeul de Artă, acum, în zilele libere de sărbători o puteți face. Nu veți regreta! Aici pot vedea peste o mie de lucrări de artă, picturi, dar și sculpturi ale unor artiști consacrați, din Gorj dar și din alte colțuri ale țării. Fiecare lucrare are povestea sa iar muzeografii vor fi la dispoziția vizitatorilor muzeului pentru a le spune toate informațiile despre aceste opere.
Cei mai mulți știu despre Muzeul de Artă că este fosta casă a lui Nicolae Ceaușescu. Dar adevărata poveste este în interiorul clădirii. La intrarea în Muzeul de Artă te întâmpină o multitudine de lucrări, atât picturi cât și sculpturi, realizate de către Rodica Popescu. Nu mulți știu cum au ajuns lucrările acesteia aici, iar povestea este inedită. Despre artista din București se cunoaște că l-a admirat pe Constantin Brâncuși și opera sa. Rodica Popescu a decedat la numai 35 de ani, răpusă fiind de o boală necruțătoare. Colecția de lucrări de la Muzeul de Artă din Târgu Jiu a fost donată chiar de mama artistei, undeva în anii '80. "Era foarte cunoscută la vremea respectivă, destul de curajoasă, avangardistă. A făcut și vitralii la tot felul de clădiri importante. Din păcate, a murit foarte tânără. Deși a avut o viață destul de scurtă a fost foarte prolifică din punct de vedere artistic. Avem o colecție importantă de lucrări care au intrat în patrimoniul muzeului printr-o donație făcută de mama sa pentru că Rodica Popescu îl iubea foarte tare pe Brâncuși și a vrut ca lucrările ei să ajungă la Târgu Jiu", a declarat Dorina Cioplea, muzeograf la Muzeul de Artă din Târgu Jiu.
Peste o mie de opere
La Muzeul de Artă din Târgu Jiu sunt în jur de 1.400 de lucrări de pictură, sculptură și grafică. O parte din lucrări au fost donate, iar altele achiziționate. Vorbim de opere individuale dar și colecții realizate de pictori precum Iosif Keber, Mișu Popp, Vasile Blendea, Constantin Blendea, Spiru Vergulescu, Nicolae Vermont, și alții. Una dintre cele mai impresionante lucrări este un portret al lui Brâncuși, care reprezintă capul sculptorului, realizat din ghips de Milița Petrașcu, artista care a realizat Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Piața Prefecturii. Mai pot fi găsite sculpturi ale artiștilor gorjeni Valer Neag, Mihai Țopescu și alții.
În cadrul muzeului, vizitatorii pot vedea și icoane de vatră vechi specifice zonei Olteniei. Practic erau icoanele pe care oamenii de la țară le puneau deasupra vetrei pentru a-i proteja de spiritele rele. Considerau că pe acel coș ar putea intra în casă spiritele. Crucile erau realizate de către crucerii din fiecare sat. Pentru că erau ținute la vatră, icoanele se afumau în timp și tocmai de aceea cele de la muzeu sunt foarte închise la culoare.
PROGRAM
Costul unui bilet de acces la Muzeul de Artă este de 3 lei pentru adulți și 1.5 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Unitatea fi deschisă vizitatorilor, între Crăciun și Revelion, de miercuri până vineri, între orele 8 și 17.